Pana la data de 16 mai, cand se asteapta Raportul Comisiei Europene, Romania va primi vizita a nu mai putin de 15 misiuni de evaluare (misiuni de peer-review) din partea specialistilor europeni, a declarat miercuri, intr-o conferinta de presa, Anca Boagiu, ministrul integrarii europene.

Acestea vor evalua cele mai spinoase probleme cu care se confrunta Romania in vederea integrarii europene, concluziile expertilor europeni fiind folosite in vederea alcatuirii Raportului de tara din mai.

Actiunile de peer review, alaturi de scrisorile de avertizare si de misiunile de monitorizare realizate de servicii ale Comisiei si de structuri infiintate ca urmare a acordurilor de asociere, sunt instrumente prin care Comisia Europeana monitorizeaza gradul de pregatire a unei tari pentru aderarea la Uniunea Europeana.

In urma datelor furnizate de aceste instrumente se realizeaza asa numitul Raport de tara.

Ministrul integrarii a dezvaluit miercuri datele de desfasurare si domeniile acestor vizite de evaluare. Una dintre aceste misiuni, pe domeniul sanitar veterinar si gestionarea deseurilor este deja in desfasurare (17-19 ianuarie).

Urmatoarele misiuni si domeniile acestor vizite de evaluare sunt:

- 23-27 ianuarie: Justitie si Afaceri Interne (JAI)

- 1-2 februarie: Domeniul veterinar (in principal problema identificarii animalelor);

- 6-10 februarie: JAI (gradul de eficienta in lupta cu marile cazuri de coruptie si cu crima organizata);

- 6-10 februarie: JAI (Sistemul de informare Shengen);

- 23-24 februarie: Liberalizarea serviciilor (asigurarea autovehiculelor);

- 22-24 februarie: Politici regionale (legislatia bugetara, capacitatea de absorbtie a fondurilor europene)

- 6-11 februarie: Mediu (poluare, managementul deseurilor);

- 9-10 februarie: Dreptul companiilor (protejarea proprietatii intelectuale si industriale);

- a doua jumatate a lunii februarie - Politic si Sanatate;

- 20-24 februarie - Agricultura;

- 22 februarie - 1 martie - Libera Circulatie a Marfurilor;

- sfarsitul lunii februarie - inceputul lunii martie - Agricultura;

- 6 - 10 martie - JAI (justitie, coruptie, protectia frontierelor, crima organizata).

- data nedeterminata inca: Domeniul veterinar

Anca Boagiu a mentionat ca misiunile de evaluare sunt formate din specialisti ai CE si ai statelor membre UE, evaluarile acestora nefiind facute publice. Ministrul a mai declarat ca saptamanal, MIE va informa CE in legatura cu progresele Romaniei.

"Ministerul integrarii va raporta saptamanal Comisiei Europene progresele facute de Romania. Prima raportare va fi la sfarsitul lui februarie si apoi, saptamanal, pana la raportul din 16 mai", a precizat Boagiu.

In cadrul conferintei Anca Boagiu a anuntat ca marti, a efectuat o vizita la Bruxelles, unde s-a intalnit cu noul director al Directiei Generale de Extindere din cadrul CE, Michael Leigh si cu directorul Directiei de Dezvoltare, George Meadows.

Rolul vizitei a fost prezentarea progreselor realizate de Romania, in special in domeniile marcate cu "stegulete rosii".

"Cele mai importante progrese au fost cele legate de Justitie si de protectia transfrontaliera. Atat schimbarea presedintelui CSM cat si renegocierea contractului cu EADS au fost apreciate pozitiv de catre oficialii europeni" a precizat Boagiu.

Desi renegocierea contractului cu EADS a intarziat programul de protectie transfrontaliera, a fost apreciata intentia de protejare a banilor europeni, a mai adaugat ministrul roman.