Grupul Terapia a fost format ca urmare a achizitiilor efectuate de compania Terapia anul trecut, respectiv preluarea producatorilor de medicamente Pharmaplant Biogalenica si Promedic. Scopul declarat al managementului companiei este consolidarea pozitiei de lider pe piata romaneasca a producatorilor de medicamente

La sfarsitul anului 2005 surse din piata afirmau ca Ranbaxy Laboratories, cel mai mare producator indian de generice si ingredienti activi, vizeaza o achizitie pe piata romaneasca, tinta reprezentand-o compania farmaceutica Terapia.

Actionarul societatii Terapia este fondul american de investitii Advent International. Fondul a achizitionat compania in urma cu doi ani 95% din actiunile societatii, printr-o tranzactie de 45 de milioane de dolari.

Portofoliul grupului cuprinde peste 150 de produse medicamentoase, eliberate pe baza de prescriptie medicala si OTC-uri.

Medicamentele Grupului Terapia sunt fabricate intr-o mare gama de concentratii si forme de prezentare – orale solide, orale lichide, injectabile, pentru uz extern, etc – si sunt destinate tratarii si prevenirii bolilor cardiovasculare, sistemului nervos, sistemului musculo-scheletal, aparatului digestiv, bolilor respiratorii, bolilor oftalmologice, afectiunilor pediatrice.

Portofoliul de produse exportate cuprinde un numar de 25 de medicamente (Rx, OTC si suplimente nutritive), Faringosept fiind produsul principal de export in Rusia, Ucraina, Polonia.

Grupul Terapia exporta in 15 tari din Europa si membre CSI si are deschise reprezentante externe in Rusia si in Ucraina, avand in total 28 de angajati in aceste tari.

Din totalul vanzarilor inregistrate de Grup anul trecut, 45% au reprezentat produse destinate tratamentului bolilor cardiovasculare, 15% produsele destinate sistemului nervos si 12% produse destinate sistemului musculo-scheletic.

In 2005, printre produsele vedeta din portofoliul de OTC al companiei, cu rezultate excelente in vanzari, s-au aflat Paduden, Aspacardin, Faringosept, Artroflex, Aspenter. Tot in 2005 volumul de export realizat de GRUPUL TERAPIA a crescut cu 31% comparativ cu anul precedent, ajungand la 11.500 mii USD.

Pentru acest an, GRUPUL TERAPIA pregateste investitii de peste 10 milioane USD, folosite printre altele pentru construirea unui nou depozit pentru produse finite si a unei cladiri pentru ambalarea produselor farmaceutice finite.

Finalizarea acestor proiecte se va concretiza in cresterea cu 50% a capacitatii de depozitare si cresterea cu 100% a capacitatii de ambalare.

Obiectivele Grupului Terapia pentru anul 2006 includ o crestere cu peste 30% fata de vanzarile obtinute in 2005, adica peste 100 milioane USD. Pentru 2006 compania isi propune atingerea unui export in valoare de 13.000 mii USD, cu 16% peste cel realizat in 2005.

"Vom continua sa ne concentram pe cele aproximativ zece piete devenite traditionale printre care Rusia si Ucraina, unde exista potential de crestere, iar activitatea reprezentantelor companiei va fi directionata spre cresterea vanzarilor prin activitati specifice de marketing", a declarat Stephen R. Stead directorul companiei.