Anuntul autoritatilor romane referitor la o posibila amanare cu doi ani a procesului de privatizare a Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC), in vederea restructurarii, este apreciata diferit de unii experti.

In timp ce intr-un raport recent realizat de catre Bank Austria Creditanstaldt (BA-CA) se estimeaza ca amanarea ar putea fi o decizie gresita, analistul economic Dan Constantin considera ca prin restructurarea CEC valoarea de piata a acestei institutii va creste.

Anuntul facut de catre autoritatile romane in privinta unei posibile amanari a privatizarii CEC, ar putea fi o decizie gresita, se arata intr-un raport recent realizat de catre Bank Austria Creditanstaldt (BA-CA).

Cresterea gradului de saturatie a sectorului bancar, precum si reducerea drastica a cotei de piata inregistrata de CEC in ultimii ani, ar putea afecta serios atractivitatea institutiei pentru investitorii straini.

"Euforia iscata de succesul privatizarii Bancii Comerciale Romane (BCR), cea mai mare banca din tara, care a generat un pret de vanzare record de 3,75 miliarde euro si de finalizarea iminenta a procesului de privatizare a sectorului bancar nu a durat mult", se arata in raportul bancii austriece.

Analistii BA-CA amintesc de anuntul guvernului roman de a amana cu doi ani procesul de privatizare a CEC, pe fondul privatizarii de succes a BCR, dar mai ales ca urmare a nemultumirii generate de ofertele prea mici depuse de catre investitori.

"Pe fondul privatizarii de succes a BCR, Guvernul nu a fost multumit de ofertele primite de banca pana in prezent, care se situeaza in jurul valorii de 300 milioane euro. Autoritatile romane se asteptau ca pretul de vanzare a bancii sa fie de 500-600 milioane euro", sustin analistii bancii austriece.

Potrivit declaratiilor oficialilor romani, privatizarea CEC ar putea fi amanata cu doi ani in scopul initierii unui proces de restructurare a bancii, o posibilitate fiind vanzarea unor pachete de actiuni catre Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si International Finance Corporation (IFC), la fel ca in cazul BCR, pentru a deveni mai atractiva pentru investitori.

"Aceasta ar putea fi insa o concluzie eronata", sustin specialistii BA-CA. "Data fiind cresterea gradului de saturatie a sectorului bancar, CEC s-ar putea dovedi a fi, mai tarziu, o oferta mai putin atractiva pentru investitori".

Autorii raportului atentioneaza si asupra scaderii drastice a cotei de piata inregistrata de CEC in ultimii ani, de la 9,8% in 2000 la 4,5% in septembrie 2005. Potrivit acestora daca acest trend negativ se mentine, este discutabil ca autoritatile romane sa obtina un pret de vanzare care sa depaseasca sumele oferite in prezent.

Analistul economic Dan Constantin considera ca "ar trebui sa fim reticenti fata de astfel de studii care nu sunt realizate de catre jucatori independenti. BA-CA are propriile interese".

Contactat de Hotnews.ro, Dan Constantin a atentionat asupra intereselor care sunt in joc atunci cand se realizeaza astfel de studii, precizand ca BC-CA are propriile interese pe piata bancara.

"Ar trebui sa fim reticenti fata de astfel de studii care nu sunt realizate de catre jucatori independenti. Bank Austria Creditanstaldt (BA-CA) este ea insasi intr-un proces de transformare si de achizitii in aceasta regiune. Pe plan international este vorba despre fuziunea dintre Unicredit si Grupul HVB, iar in Romania dintre HVB Bank Romania si Banca Tiriac.

Noua entitate cu siguranta va fi interesata de achizitii, iar CEC poate reprezenta o oportunitate", a declarat analistul economic, Dan Constantin.

El considera ca pe viitor pretul de vinzare al CEC va fi mai mare daca aceasta institutie se va restructura, si de aceea procesul de amanare a privatizarii capata un interes mai mic pentru posibilii investitori. "Daca privatizarea se amana, cel care va cumpara CEC va plati mai mult", a spus Dan Constantin.

Imediat dupa finalizarea procesului de privatizare a BCR, atat premierul roman, Calin-Popescu Tariceanu cat si ministrul de finante, Sebastian Vladescu si-au exprimat nemultumirea fata de ofertele depuse de catre ofertanti.

Guvernul a anuntat recent ca va analiza posibilitatea modificarii strategiei de privatizare a CEC. Una dintre posibilitatile luate in vedere ar fi aplicarea "modelului BCR", respectiv cooptarea unor institutii financiare, precum BERD si IFC, care prin investitii sa mareasca gradul de atractivitate a bancii.

Privatizarea ar putea fi de asemenea amanata, daca echipa de conducere a bancii reuseste sa convinga Comisia de privatizare ca poate "pune pe picioare" banca printr-un plan de dezvoltare pentru doi ani care sa exluda atat privatizarea cat si atragerea unui investitor strain.

Potrivit Anuntului de privatizare a Casei de Economii si Consemnatiuni, Ministerul Finantelor - ca reprezentant al statului, isi rezerva dreptul de a selecta investitorii cu care sa inceapa negocierile sau sa modifice, suspende, rezilieze sau anuleze procedura, obiectul, metoda de vanzare si regulile procesului de licitatie in orice moment pe durata procesului de privatizare.