Basescu a spalat puntea cu grupurile

de Raul Balogh, Laura Ciobanu, Cristian Oprea (Cotidianul)

Dupa ce a postit doua luni la declaratii Basescu s-a dezlantuit. Presedintele a lansat ieri unul dintre cele mai dure atacuri impotriva guvernului Tariceanu, inlocuind sintagma „grupuri de interese" cu „grupuri de tip mafiot".

Seful statului a precizat ca va considera intotdeauna ca „favoruri economice facute prin acte normative emise de Guvern, fie ca sint hotariri, ordonante, OUG, sint expresia ajungerii coruptiei pe masa Guvernului atunci cind aceste acte nu sint justificate".

Presedintele Traian Basescu a facut o referire extrem de dura la adresa acordului romano-elvetian de colaborare in domeniul energiei: „A fost cit pe ce ca un domn care imi spunea ca ar trebui sa raspund pentru tainuire (Seres – n.r.) sa ne pricopseasca cu o alocare directa de contracte – sa repetam Portile de Fier 1 si 2.

Grupurile domina mass-media

„Grupurile de interese care domina grupuri mass-media si le utilizeaza in batalia lor de discreditare ori a adversarului de piata, ori a autoritatilor statului sint grupuri nelegitime, sint grupuri de tip mafiot si am sa va cer sa porniti de la acte normative emise de Guvern", a mai spus Basescu.

„Am inteles foarte bine jocul mediatic al grupurilor nelegitime de interese", a insistat el, dupa care a avertizat: „Stiu mult mai multe decit presupuneti ca as sti".

Presedintele a taxat si „lupta dintre grupurile de interese care utilizeaza trusturi mass-media in batalia lor, care au acces in dezbaterile televizate sau in presa scrisa, si care vor sa discrediteze institutiile statului sau adversarul de piata si care apara diverse ilegalitati".

Basescu a nuantat: „Atunci cind vorbesc de trusturi de presa, nu vorbesc de ziaristul care scrie cinstit articolul, nu vorbesc de cel care are o meserie din asta, nu vorbesc de cei care fac o investigatie corecta, vorbesc de cei care utilizeaza presa in batalii intre grupuri de interese nelegitime, intre grupuri de interese care au beneficiat de protectie politica la un moment dat sau care poate mai beneficiaza si acum".

Ziare, Rafo, televiziuni, Rompetrol, radiouri, FNI, CEC

„Veti vedea trusturi de presa care se bat cu alte trusturi de presa, pentru ca in spatele lor sint niste patroni care ori apara Rafo, ori apara Rompetrol, ori apara ilegalitatile de la FNI, ori apara sau pun sub mantia nestiintei actiunile viguroase de a pune mina pe cit mai multe SIF-uri, ori aflam ca vrem sa participam la privatizarea CEC, pentru ca tot controlam niste SIF-uri si multi dintre

voi stiu bine despre ce vorbesc, iar eu va cer sa puneti capat acestui mod de a se face pina si politica in Romania", le-a spus Basescu angajatilor MAI.

Articol integral in Cotidianul.

Presedintele Traian Basescu a transmis ieri un avertisment extrem de dur grupurilor de tip mafiot care-si duc bataliile prin trusturi de presa.

- "De prea multe ori, mafia a ajuns pe masa Guvernului"

- "Va cer sa nu tineti cont decat de semnalele reale trase de presa, si nu de intoxicarile care vor sa decredibilizeze institutia"

- "Veti vedea trusturi de presa care se bat cu alte trusturi de presa, pentru ca in spatele lor sunt niste patroni care ori apara RAFO, ori apara Rompetrol, ori apara ilegalitatile de la FNI, ori apara sau pun sub mantia nestiintei actiunile viguroase de a pune mana pe cat mai multe SIF-uri, ori aflam ca vrem sa participam la privatizarea CEC, pentru ca tot controlam niste SIF-uri"

- "Si aseara (n.r. - marti, 31 ianuarie) ati putut vedea o astfel de morsa competenta la televizor, care explica cum e cu grupurile de interese"

- "Ma uitam la jalnicele reactii, la refuzul de punere in aplicare a unor hotarari judecatoresti. Daca un membru al Guvernului, fie el si ministrul Sanatatii, incearca sa nu puna in aplicare hotarari ale instantelor, ce putem cere ca respect unui om de rand?!"

Articol integral in Romania Libera.

Basescu l-a „desfiintat" pe Nicolaescu

de Mihaela Naftanaila (Evenimentul Zilei)

Presedintele Traian Basescu a criticat ieri, extrem de dur, refuzul ministrului sanatatii de a pune in aplicare hotararile instantelor judecatoresti, referindu-se la faptul ca Nicolaescu nu a acceptat decizia prin care Curtea de Apel i-a dat castig de cauza lui Oprescu dupa ce acesta a fost schimbat din functie.

Tot ieri, senatorul Sorin Oprescu a revenit si la conducerea Spitalului Elias, dupa ce, cu o zi in urma, preluase si Spitalul Universitar. In plus, inca un director dintre cei demisi de Nicolaescu a fost repus in functie de instanta.

Articol integral in EVZ.