Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a solicitat, joi, posturilor de radio si televiziune care inca nu au depus structura completa a actionariatului companiei care le opereaza sa faca acest lucru cat mai repede, se arata intr-un comunicat de presa. Institutiile media vizate sunt B1 TV, Realitatea TV, Pratech TV, Radio Total si Orizont FM.

In cazul B1 TV, actionarul majoritar, cu un procent de 87,5%, este Ismar International NV, o societate cu actiuni la purtator cu sediul in Antilele Olandeze. Consiliul a solicitat acestui post clarificarea situatiei actionariatului in luna septembrie a anului 2004, dar nu a primit, pana in prezent, aceste informatii.

Urmatorul termen propus de Consiliu este 28 februarie, cand actionariatul acestui post urmeaza sa fie comunicat, conform situatiei actiunilor nominative detinute pentru aceasta societate.

Postul Realitatea TV are termen pana pe 6 februarie pentru a prezenta Consiliului situatia actiunilor nominative detinute de societatile Bluelink Comunicazioni SA si CCR Iniziative SAGL, care fac parte din actionariatul companiei care opereaza postul.

CNA a cerut pentru clarificarea actionariatului acestui post situatia eliberata de autoritatea elvetiana similara Oficiului Registrului Comertului din Romania, tradusa si legalizata.

In cazul companiei Global Video Media, al carei actionar majoritar, cu 99,996%, este Petrom Service, Consiliul se confrunta cu probleme legate de transparenta proprietatii intrucat Elbahold, societate ce urmeaza sa preia 49% din actiunile Petrom Service, asteapta autorizarea Consiliului Concurentei inainte de a se declara actionar.

Si postul de teleshopping Pratech TV a primit de la CNA termen pe 28 februarie 2006 pentru a prezenta situatia actiunilor nominative pentru Ceeif Central and Eastern European Investment Fund Ltd. din Cipru.

In cazul societatii Expresiv SA, care opereaza licentele pentru Radio Total, CNA verifica modalitatile prin care s-au schimbat succesiv mai multi actionari.

De asemenea, Consiliul a solicitat sa i se prezinte, pana la 6 februarie 2006, contractul de vanzare prin care Radoway Ltd. din Cipru a intrat in posesia actiunilor detinute de Comac Ltd. din Cipru in cadrul societatii Expresiv SA.

CNA a mai solicitat si societatii Video Service SRL, ce opereaza licenta de radio pentru postul Orizont FM ca pana la 20 februarie 2006, sa prezinte situatia actiunilor nominative detinute de Asby Asset Management SA din Insulele Virgine Britanice.

Potrivit CNA, celelalte posturi de radio si televiziune licentiate in Romania nu au probleme din punct de vedere al transparentei proprietatii.

Decizia privind transparenta proprietatii mijloacelor audiovizuale a fost adoptata de CNA la jumatatea lunii iunie a anului 2004, membrii Consiliului cerand radiodifuzorilor sa trimita pana pe 15 iulie 2004 numele actionarilor persoane fizice pentru companiile detinatoare ale posturilor radio sau TV.

Cererea CNA a fost bazata pe art. 17 alin. 4 din Legea Audiovizualului, potrivit caruia "Consiliul este autorizat sa solicite si sa primeasca de la radiodifuzori si distribuitori de servicii de programe audiovizuale orice date, informatii si documente care privesc indeplinirea atributiilor sale, avand obligatia sa pastreze confidentialitatea datelor care nu au caracter public".