Aflat in vizita, joi, la Kiev presedintele Traian Basescu a convenit cu omologul sau ucrainean sa gaseasca solutii la problemele bilaterale si sa contribuie la asigurarea securitatii regiunii.

In cadrul discutiilor bilaterale, referitor la delimitarea platoului continental, cei doi presedinti au convenit ca negocierile bilaterale sa se desfasoare in paralel si independent de procedurile in fata Curtii Internationale de Justitie.

Ei au sustinut ca aceasta este o solutie logica si in interesul ambelor parti, avand in vedere ca este vorba de o problema tehnica, care nu trebuie sa afecteze agenda relatiilor bilaterale.

Presedintele Viktor Iuscenko a aratat ca a trimis partii romane o propunere privind posibilitatea utilizarii impreuna a unei parti din Marea Neagra, reprezentand 12.000 metri patrati din platoul continental. De asemenea, presedintele ucrainean a mai spus ca, luand in considerare faptul ca Ucraina are mari rezerve de uraniu, se poate avea in vedere cautarea in comun a unor resurse alternative.

De asemenea, cei doi presedinti au abordat probleme de interes national, din perspectiva preocuparilor comune pentru asigurarea securitatii regiunii, precum situatia din Republica Moldova, respectiv din Transnistria.

Tot joi, presedintele Basescu si presedintele Iuscenko au semnat Protocolul privind constituirea Comisiei Mixte Prezidentiale Romano-Ucrainene.

In acelasi cadru, in prezenta celor doi sefi de stat, ministrul roman al afacerilor externe, Mihai Razvan Ungureanu, si omologul sau ucrainean, Borys Tarasyuk, au semnat "Acordul intre Guvernul Romaniei si Cabinetul de Ministri al Ucrainei privind trecerea frontierei prin punctele de trecere a frontierei de stat romano-ucrainene".

Protocolul privind constituirea Comisiei Mixte Prezidentiale Romano-Ucrainene reprezinta un mecanism de abordare a problemelor punctuale in relatia dintre cele doua tari si se compune din trei comitete: Comitetul pentru securitate si cooperare europeana, euro-atlantica si regionala, Comitetul pentru cooperare in domeniul culturii, educatiei, minoritatilor nationale si informatiei publice si Comitetul pentru protectia mediului si dezvoltare durabila.

Presedintele Traian Basescu a considerat ca prioritatea imediata a Comisiei Mixte Prezidentiale Romano-Ucrainene trebuie sa fie purtarea unui dialog deschis si constructiv, in vederea identificarii si propunerii de solutii viabile privind toate problemele sensibile de pe agenda bilaterala.

In cadrul conferintei comune de presa, presedintele Iuscenko a apreciat ca relatia romano-ucraineana, in anul 2005, a fost una dinamica, exprimandu-si speranta ca raporturile bilaterale vor avea aceeasi caracteristica si in continuare.

Totodata, presedintele ucrainean a subliniat ca cele doua tari au pozitii apropiate in ceea ce priveste problemele regionale, aratand ca, in cazul minoritatilor nationale din cele doua state, situatia trebuie rezolvata pe "principiul simetriei".

La randul sau, presedintele Basescu a considerat ca, dincolo de problemele istorice pe care Romania si Ucraina le-au mostenit, „cele doua state au de construit un viitor comun".

Presedintele Traian Basescu a aratat, de asemenea, ca Romania sustine integrarea Ucrainei in NATO. In acest sens, seful statului a precizat ca este in interesul national al Romaniei sa aiba un vecin NATO la frontiera de est.

Seful statului a completat ca intrarea Ucrainei in NATO este un pas inainte, care va crea conditiile intrarii ulterioare in Uniunea Europeana si a aratat ca tara noastra a parcurs aceleasi etape in demersurile sale de integrare euro-atlantica.

Referindu-se la problema Transnistriei, presedintele Iuscenko a prezentat planul ucrainean privind rezolvarea acestei probleme, constand in trei etape: crearea tuturor mecanismelor pentru ca partile implicate sa ajunga la masa tratativelor; stabilirea statutului politic al partilor, precum si garantarea statutului decis de parti.

La randul sau, presedintele Basescu a precizat ca pozitia Romaniei este foarte clara in aceasta privinta.

"Europa a avut grija, la finalul celui de al doilea razboi mondial, de un principiu fundamental, acela al inviolabilitatii frontierelor", a spus seful statului, adaugand ca "Romania este adepta solutiei de tip European, care garanteaza autonomia locala, dar nu este de acord cu modificarea frontierelor facuta pe baza etnica."

Cu ocazia discutiilor oficiale, cei doi presedinti au abordat si situatia energetica din Europa.

In cadrul conferintei de presa, intrebati fiind de ziaristi daca, pornind de la criza gazelor din aceasta iarna, se are in vedere crearea unei societati mixte pentru exploatarea in comun a resurselor energetice din Marea Neagra, presedintele Basescu a aratat ca infiintarea unei astfel de societati va face obiectul unor discutii in cadrul Comisiei Mixte Prezidentiale Romano-Ucrainene.

Seful statului a mai spus ca aceasta poate fi o solutie care sa asigure solutii alternative pentru ambele tari.