Lucrarile Consiliului National al PSD au inceput vineri de dimineata, pe ordinea de zi figurand prezentarea mai multor documente, atat programatice, cat si legate de Statutul partidului. In discursul sau, presedintele PSD le-a cerut membrilor partidului sa fie mai ofensivi si sa incerce sa contracareze "propaganda portocalie".

Sedinta PSD a inceput cu discursul rostit de presedintele partidului Mircea Geoana si intitulat "Un nou inceput - Intoarcerea la oameni". Geoana a avut un discurs presarat cu numeroase atacuri la adresa actualei guvernari. "Nu sintem perfecti, dar nici pe departe singurii corupti.

(...) A venit vremea sa ne intoarcem impotriva propagandei portocalii (...) si a actualului guvern-marioneta care nu inceteaza cu atacurile la adresa noastra", a spus liderul PSD.

El a cerut membrilor de partid sa fie mai ofensivi si sa incerce sa promoveze justitia sociala si bunastarea economica pentru intreaga populatie.

"Astazi incepem un nou capitol in istoria PDS. Ne propunem sa reconstruim o alternativa viabila la actuala guvernare de dreapta (...) Propunem un nou contract social cu oamenii pentru a construi o Romanie demna, prospera si echitabila", a spus Geoana.

La rindul sau, fostul lider PSD, Ion Iliescu, a recomandat social democratilor sa elimine ambitiile personale, sa se apropie de electorat si sa promovezi lideri animati de ideea binelui public

"Obiectivul strategic major al tarii si al tuturor fortelor politice trebuie sa fie eradicarea saraciei si reducerea decalajelor fata de tarile dezvoltate. In perioada celor 15 ani parcursi, guvernarea 2001-2004 a PSD a fost cea mai feritila, cea mai eficienta", a spus Ion Iliescu.

Fostul sef al statului a tinut sa critice actuala putere pentru masurile de dreapta impuse. Acestea conduc, in opinia sa, la "accentuarea polarizararii sociale", respectiv la o discrepanta intre cei multi si saraci, si clasele imbogatite.

Consiliul National al PSD urmeaza sa ia in discutie o serie de propuneri legate de modificarea statutului partidului, inclusiv posibilitatea de a elimina functia de presedinte executiv, detinuta in acest moment de Adrian Nastase.

Presedintele executiv interimar al partidului Dan Mircea Popescu va prezenta un material, "Noul contract social - pentru bunastarea fiecarui roman", in timp ce secretarul general Miron Mitrea va prezenta documentul referitor la pregatirea pentru campania electorala, intitulat "PSd - un nou capitol".

Pe ordinea de zi mai figureaza doua materiale, care vor fi sustinute de vicepresedintele Ioan Rus si de purtatorul de cuvant Criatian Diaconescu si care se intituleaza "Romania - un stat al demnitatii nationale", respectiv "Proiectul de reforma a clasei politice".

De asemenea, va fi prezentat un document al senatorul Doru Ioan Taracila, intitulat "Functionalitatea partidului", care va cuprinde zece propuneri de modificare a Statutului partidului.

Prezentarea acestor materiale va fi incheiata de catre presedintele Mircea Geoana, care va sustine un document intitulat "Manifestul social - democrat".

Sedinta Consiliul National ar urma sa se finalizeze cu dezbaterea documentelor prezentate si cu adoptarea acestora.