Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) si-a exprimat joi, in cadrul unei intalniri cu delegatia FMI, convingerea ca privatizarea CEC ar trebui sa fie anulata iar banca sa fie transformata in institutie destinata pastrarii economiilor populatiei, se arata intr-un comunicat de presa al asociatiei reprezentantilor mediului de afaceri.

In cadrul intalnirii de joi cu delegatia FMI, care efectueaza in aceasta perioada o vizita in Romania, reprezentantii AOAR si-au exprimat pozitiile asupra cauzelor care au determinat evolutiile economice mai slabe din anul 2005, comparativ cu cele ale anului anterior.

Reprezentantii Aoar au informat FMI asupra necesitatii finantarii cat mai urgente a unor mari lucrari de infrastructura, asupra acceptarii unui deficit bugetar de 3% care ar urma sa finanteze si sa co-finanteze proiectele mari de infrastructura rutiera modernizarea si dezvoltarea sistemului de sanatate si invatamant, precum si necesitatea finantarii lucrarilor de crestere a eficientei energetice si a economisirii de energie in industrie si la populatie.

Asociatia Oamenilor de Afaceri si-a exprimat catre FMI si convingerea ca privatizarea Romgaz ar trebui amanata cu cel putin sase luni, iar privatizarea CEC ar trebui anulata, parerea oamenilor de afaceri fiind ca aceasta institutie bancara ar trebui transformata in banca destinata pastrarii economiilor populatiei.

AOAR a atentionat FMI ca privatizarile unor companii de utilitati (gaze naturale, produse petroliere, energie electrica si termica), nu au atras investitiile necesare modernizarii acestor sisteme, noii proprietari urmarind in primul rand obtinerea unor profituri rapide prin impunerea unor semnificative cresteri de preturi.

S-a apreciat ca evolutia preturilor la utilitati sta la baza mentinerii unei rate a inflatiei de aproximativ 8%.

Reprezentantii FMI au prezentat evaluarile lor preliminare fata de evolutiile principalilor indicatori macroeconomici: inflatie, cresterea deficitului balantei comerciale, cresterea rapida a consumului. Au fost exprimate rezerve fata de politica salariala si monetara a Romaniei.

Reprezentantii mediului de afaceri din Romania si-au aratat sustinerea fata de solicitarile FMI privind limitarea cheltuielilor bugetare pentru salarii si mentinerea unor echilibre macroeconomice, in special pentru reducerea inflatiei.

La inceputul acestui an, atat ministrul finantelor cat si premierul Romaniei si-au exprimat nemultumirea fata de ofertele mici depuse pentru CEC si au anuntat posibilitatea amanarii procesului de privatizare.

Potrivit anuntului de privatizare a institutiei bancare din Romania, Ministerul de Finante, ca reprezentant al statului care este actionar majoritar la CEC, poate opri in orice moment intreaga procedura de privatizare.