Aflat in vizita oficiala la Kiev presedintele Traian Basescu a avut un moment de sinceritate, in care a recunoscut ca pe cind era ministru al Transporturilor a refuzat sa aplice o hotarire judecatoreasca, ceea ce acum i se pare inacceptabil. Totodata, pina in anul 2000 Basescu nu a fost un sustinator al retrocedarii proprietatilor confiscate de regimul comunist.

Conform unui comunicat al Administratiei prezidentiale, in timpul unei intalniri cu studentii Academiei Movilene din Kiev, Traian Basescu a raspuns mai multor intrebari ale acestora si a subliniat ca este foarte important ca si politicienii sa evolueze si sa se schimbe.

Cu acest prilej, presedintele Basescu a prezentat „in antiteza" lucrurile usoare si cele dificile in parcursul integrarii euro-atlantice a Romaniei.

In acest context, seful statului a aratat ca este usor sa faci legi, sa organizezi institutii compatibile cu cele europene, dar este dificil sa faci sa fie aplicate legile, sa faci institutiile sa functioneze dupa modelul celor europene, sa se respecte drepturile omului.

Presedintele Basescu s-a dat ca exemplu, aratand ca pana in anul 2000 nu era un sustinator al retrocedarii proprietatilor. De asemenea, seful statului a aratat ca in calitate de ministru al Transporturilor a refuzat sa aplice o hotarare judecatoreasca, ceea ce acum i se pare inacceptabil. „Si politicienii se schimba!", a subliniat presedintele.

Traian Basescu a subliniat ca in procesul de integrare a Romaniei, cea mai mare dificultate a fost in sectorul economic, fiind nevoie de 16 ani pentru ca tara noastra sa atinga standardele minimale ale Uniunii Europene.

Seful statului a aratat ca integrarea europeana a fost influentata si de evolutia economiei romanesti, domeniu in care, in primii ani, s-a continuat politica din regimul comunist, inregistrandu-se o crestere nesanatoasa. „Se inregistrau ritmuri de productie ridicata, producand bunuri care ramaneau pe stoc, dar se inregistra o crestere la produsul intern brut", a explicat presedintele Basescu.

Seful statului a aratat ca guvernul instalat in 1996 a decis sa nu mai continue politica practicata anterior si ca, dupa o „perioada extrem de neplacuta pentru romani", in 2000 s-a inregistrat primul an de crestere economica sanatoasa. Presedintele Basescu a reiterat, in context, ideea ca nu politicienii fac integrarea, ei doar enunta si scriu legi, vorbesc despre integrare.

Joi, Valerian Stan, membru al conducerii Centrului de Resurse Juridice, a atras atentia ca presedintele Traian Basescu se face vinovat de nerespectarea unei decizii a justitiei si de obtinerea unui credit in conditii preferentiale.

Conform lui Valerian Stan, Traian Basescu are "probleme serioase de credibilitate" si a dat doua exemple.

In primul rand, in decembrie 1996, la scurt timp dupa ce a preluat conducerea Ministerului Transporturilor, Traian Basescu l-a destituit pe directorul general al Directiei de Control a Ministerului, Gabriel Stefanescu - care incercase sa clarifice implicarea lui Traian Basescu in dosarul "Flota".

Prin urmare, Gabriel Stefanescu s-a adresat justitiei si a obtinut o sentinta definitiva si executorie prin care ministrul era obligat sa anuleze ordinul de destituire, sa-l repuna in functie si sa-i plateasca daune materiale si salariul nerealizat ca urmare a destituirii abuzive.

"Ministrul Basescu nu a pus niciodata in aplicare respectiva sentinta. El a exprimat public, in repetate randuri, acest refuz explicit si ferm", a adaugat Valerian Stan, spunand ca, la momentul respectiv, Traian Basescu si-a asumat raspunderea pentru actiunea sa.