Guvernul a decis ca privatizarea Societatii Nationale de Gaze Naturale "Romgaz" S.A Medias nu se va mai realiza cu un investitor strategic, care ar fi preluat cel putin 51% din actiuni. Ministerul Economiei si Comertului estimeaza ca, in termen de 6 luni, consultantul va prezenta propuneri privind strategia de privatizare a Romgaz.

"In urma analizei facute de catre Executiv si a datelor prezentate de Ministerul Economiei si Comertului, s-a ajuns la concluzia ca in actualul context de pe piata energiei, privatizarea acestei societati cu un investitor strategic ar fi dezavantajoasa pentru statul roman", a afirmat Purtatorul de cuvant al Guvernului, Oana Marinescu.

Aceasta a declarat ca decizia Executivul a fost luata pe baza analizei urmatoarelor elemente: marja restransa a instrumentelor pentru sporirea sigurantei privind aprovizionarea cu gaze, stadiul programelor privind capacitatea de inmagazinare subterana a gazelor naturale, diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze, flexibilitatea productie, a importului si a existentei contractelor de aprovizionare pe termen lung.

Procesul de privatizare a SNGN Romgaz se afla in faza de selectie a unui consultant international specializat ale carui servicii includ analiza posibilitatilor de restructurare a companiei, evaluarea rezervelor si realizarea unui studiu de piata privind strategia de privatizare a societatii.

Purtatorul de cuvant al Guvernului a declarat ca Ministerul Economiei si Comertului estimeaza ca, in termen de 6 luni, consultantul va prezenta propuneri privind strategia de privatizare a Romgaz. "In baza acestor propuneri Guvernul va lua o decizie privind strategia de privatizare a Romgaz", a afirmat Oana Marinescu.

Pentru selectia consultantului de privatizare a Romgaz au fost depuse oferte in urma carora a fost declarat castigator consortiul format din Credit Suisse First Boston Limited si Romanian American Enterprise Fund. Ministerul Economiei si Comertului este institutia abilitata sa negocieze contractul de consultanta.