Romania a inregistrat progrese pe calea reformelor necesare aderarii la UE, dar coruptia ramine inca un element care ar putea submina beneficiile statutului de membru al Uniunii, a declarat, luni, ministrul britanic al Afacerilor Europene, Douglas Alexander. La rindul sau, ministrul Integrarii, Anca Boagiu, si-a exprimat convingerea ca Romania va deveni membru UE de la 1 ianuarie 2007.

Intr-o conferinta de presa tinuta astazi la Bucuresti, oficialul britanic a subliniat numeroasele schimbari care au avut loc in Romania, in special in cei sase ani care au trecut de la deschiderea negocierilor de aderare la UE.

''Aceste reforme pe care le-a realizat Romania reprezinta o marturie a democratiei care exista aici'', a declarat Douglas Alexander, care a tinut sa sublinieze influenta pozitiva asupra tarii noastre pe care au avut-o asa-numitele criterii de la Copenhaga, necesare procesului de aderare la Uniune.

La rindul sau, ministrul Integrarii Europene Anca Boagiu a spus: "Marea Britanie s-a dovedit a fi un partener corect al Romaniei. Atat timp cat Romania si-a indeplinit angajamentele asumate in procesul integrarii europene, Marea Britanie a pledat pentru accelerarea si aprofundarea acestui proces.

Din toate aceste considerente, Marea Britanie s-a dovedit a fi un avocat extrem de eficient al cauzei Romaniei".

In Parlamentul britanic va avea loc, marti, o ultima lectura a Tratatului de aderare a Romaniei si Bulgariei la UE, urmand ca apoi documentul sa fie inmanat Reginei, pentru ratificare, a mai anuntat ministrul Anca Boagiu.