PD cere UDMR sa demonstreze loialitate fata de Romania sau sa se retraga din coalitia aflata la guvernare, scrie EVZ. Trei analisti politici ajung la aceeasi concluzie in Cotidianul: posibile pregatiri pentru alegeri anticipate. Boc a mostenit retorica lui Funar, a spus Marko Bela citat de Adevarul.

Emil Boc da un ultimatum UDMR

de Clarice Dinu si Laura Gafencu (EVZ)

PD cere UDMR sa demonstreze loialitate fata de Romania sau sa se retraga din coalitia aflata la guver-nare", a declarat ieri presedintele democrat, Emil Boc. O prima masura pentru demonstrarea loialitatii UDMR fata de Romania ar fi, in opinia liderului PD, retragerea lui Gyorgy Frunda din fruntea delegatiei tarii noastre la APCE.

„Este inacceptabil ca un parlamentar al Romaniei, seful delegatiei la APCE, sa spuna ca acolo el nu reprezinta interesele Romaniei, declaratie sustinuta tacit si de presedintele UDMR, Marko Bela, care spunea ca domnul senator sustine interesele maghiarilor in interesul Romaniei - o formula ambigua, care lasa loc de interpretari", a spus Boc.

Articol integral in EVZ

Ultimatum cu miros de anticipate

de Raul Balogh (Cotidianul)

Un subiect a explodat ieri, ca din senin – ultimatumul PD catre UDMR, in termeni care amintesc de PRM. Trei analisti aduc trei explicatii diferite. Toate duc insa spre un punct comun. Pregatiri pentru alegerile anticipate.

„Este o chestie care va face fis. In ultima vreme, se lanseaza o serie de teme care insa nu se duc pina la capat. Poate asa vrea PD sa declanseze alegeri anticipate", spune Sorin Ionita, directorul Societatii Academice Romane. O concluzie asemanatoare se desprinde si din explicatia pe care Cristian Pirvulescu, presedintele Asociatiei Pro Democratia, o da declaratiei lui Emil Boc.

„Este sau o reactie emotionala, sau o reactie tactica in contextul relatiilor din Coalitie, sau o reactie deschisa in intentia declansarii alegerilor anticipate. E clar ca, daca ar trebui sa-l caracterizam pe Emil Boc in 2006, nu putem spune decit ca e «omul ultimatumurilor»", spune Pirvulescu.

Mai transant, analistul politic Andi Lazescu explica intentia de declansare a alegerilor anticipate prin pozitia ofensiva pe care incearca acum sa o ocupe democratii. „Mi se pare ca PD e clar pozitionat ofensiv. Din acest punct de vedere, putem lua in calcul posibilitatea alegerilor anticipate.

Acesta este clar un atac cu incarcatura electorala, care pozitioneaza PD in pozitia ofensiva necesara unei eventuale lupte electorale. Se fac jocurile astfel incit PD sa capete o identitate proprie, dincolo de Alianta", crede Lazescu. Surse din PD sustin ca liderii acestei formatiuni nu au renuntat la ideea unor eventuale anticipate.

Articol integral in Cotidianul

Boc cere retragerea lui Frunda de la Consiliul Europei

de Mircea MARIAN, Silviu ACHIM (Adevarul)

Marko Bela:

Boc a mostenit retorica lui Funar

"Se vede clar ca Emil Boc vrea sa socheze opinia publica prin astfel de declaratii.

Dupa ce i-a urmat in scaun lui Gheorghe Funar, acum ii mosteneste si retorica antimaghiara", a spus presedintele UDMR.UDMR apreciaza ca, prin declaratii precum cea a lui Emil Boc, "s-a creat o situatie bizara si totodata periculoasa".

"Se contesta, astfel, o decizie adoptata de Consiliul Europei", adauga presedintele Markó Béla. El considera ca senatorul Frunda nu ar trebui criticat, ci, dimpotriva, laudat. Datorita lui, Romania a obtinut performanta ca documentul sa fie votat de majoritatea parlamentarilor europeni, spune liderul Uniunii.

Articol integral in Adevarul.