Senatul respinge transformarea PNA in DNA, scrie BBC. Alianta puscariabililor din Parlament a trantit DNA-ul care-i ancheta pe demnitari, scrie Gandul. Contrarevolutie in anticoruptie, titreaza EVZ. Conjuratia portocalie din Senat da o lovitura anticoruptiei, scrie Cotidianul. Tariceanu vede in Basescu ultima sansa pentru salvarea situatiei, scrie Averea.

Senatul respinge transformarea PNA in DNA

preluare BBC

Senatul a respins proiectul de lege pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului prin care Parchetul National Anticoruptie devenea Departamentul National Anticoruptie. Ordonanta fusese adoptata in septembrie 2005. Transformarea era necesara deoarece Parchetul National Anticoruptie nu putea ancheta deputati si senatori.

Articol integral in BBC.

Alianta puscariabililor din Parlament a trantit DNA-ul care-i ancheta pe demnitari

de Florin Negrutiu (Gandul)

Incompetenta sau boicot? Proiectul Macovei, prin care DNA avea dreptul sa ancheteze parlamentari, a fost trantit, ieri, in Parlament, cu sprijinul tacit al alesilor Puterii.

29 de senatori ai coalitiei de guvernamant au declarat, ieri, non-combat, dand, astfel, mana libera colegilor lor din PSD si PRM sa respinga legea de aprobare a ordonantei de transformare a PNA in DNA.

Ordonanta, data de Guvern anul trecut, a deschis robinetul investigarii faptelor de coruptie comise de demnitari si a produs cateva dosare celebre, printre care Adrian Nastase-Zambaccian sau George Copos-Loteria Nationala.

Gandul.

Conjuratia portocalie din Senat da o lovitura anticoruptiei

preluare Cotidianul

22 de voturi lipsa la inventar in Senat, si Departamentul National Anticoruptie a ajuns la un pas de desfiintare. Senatorii PNL, PD, UDMR si PC au lipsit pe capete, si-au facut de lucru pe holuri sau pur si simplu au votat impotriva, astfel incit o lege esentiala pentru functionarea DNA a picat.

PRM si PSD au votat impotriva, insa esecul a fost provocat in primul rind de lipsa de mobilizare din interiorul Coalitiei. Anchetarea marilor dosare de coruptie risca sa intre in impas, intr-un moment crucial pentru integrarea in UE.

Tariceanu moale, Occidentul iritat

In timp ce premierul Calin Popescu Tariceanu parea dispus sa treaca destul de usor peste defectiunea din Senat, reactia Occidentului a fost de iritare. „Ambasada SUA isi exprima ingrijorarea in legatura cu evenimentele petrecute astazi in Senatul Romaniei", zic americanii. Europenii spun ca „este unul dintre subiectele ce pot duce la aminarea aderarii pina in anul 2008".

Miza razboiului dintre Senat si DNA

Adrian Nastase este invinuit de luare de mita de procurorii DNA, iar sotia sa de complicitate la luare de mita.

Dosarul „Aurul dacilor", cu nr. 233/P/2005, aflat in faza actelor premergatoare, in care sint cercetati pentru o posibila participare in traficarea unor obiecte de patrimoniu, in valoare de 1,5 milioane de euro, Adrian Nastase, senatorul PSD Ioan Talpes, fostul senator PSD Sergiu Nicolaescu si fostul consilier prezidential Dan Iosif.

Deputatul PSD Viorel Hrebenciuc este cercetat in trei dosare la DNA.

Senatorul PSD Rodica Stanoiu, fost ministru al Justitiei, si seful clinicii de chirurgie din spitalul Floreasca, Serban Bradisteanu, sint in vizorul DNA, in legatura cu modul de achizitie a echipamentelor medicale pentru spitalele din penitenciare. Ei sint cercetati pentru abuz in serviciu contra intereselor publice cu consecinte deosebit de grave.

Senatorul PSD Sorin Oprescu, directorul Spitalului Universitar, este cercetat de DNA si este acuzat de abuz in serviciu dupa ce Ministerul Sanatatii a facut plingere penala impotriva sa in urma controalelor facute de Directia de Audit a ministerului.

Deputatul PSD Dan Ioan Popescu este verificat in doua dosare penale, unul privind privatizarea unei societati aflate in subordinea Ministerului Economiei si altul separat din dosarul „Electrica Banat".

Ion Iliescu are inregistrata o plingere facuta de Asociatia de Revolutionari „Decembrie 1989 - Metrou" la DNA, pentru abuz in serviciu contra intereselor publice.

Deputatul PSD Ion Dumitru, fost director al Romsilva, este cercetat pentru abuz in serviciu, fapta prin care s-ar fi creat prejudicii de peste doua milioane de euro, denuntul privind achizitiile efectuate de Regia Nationala a Padurilor fiind inaintat de actuala conducere a Ministerului Agriculturii.

Deputatul PSD Mihail Sireteanu este vizat in cadrul unei anchete privind modul in care, alaturi de alte persoane, a obtinut actiuni la fabrica de armament din Mizil.

Deputatul PNL Eugen Ujeniuc este vizat de DNA intr-un dosar de trafic de influenta.

Deputatul PSD Emilian Cutean, fost secretar de stat pentru problemele revolutionarilor, este cercetat de DNA pentru fapte de coruptie dupa ce a promovat o hotarire de guvern prin care aloca asociatiei sale 4 miliarde de lei.

George Copos si Loteria Nationala: DNA a declansat urmarirea penala impotriva lui George Copos, a presedintelui Loteriei Nationale si a unui actionar de la Ana Electronic, pentru infractiuni economice. Surse judiciare informau ca frauda imputata celor trei ar fi estimata la peste un milion de euro.

Articol integral in Cotidianul.