Agentia de Valorificare a Activelor Statului a dispus instituirea popririi asupra oricaror sume prezente si viitoare existente in conturile a 573 datornici preluati de la CNAS, Distrigaz Nord, Distrigaz Sud, Electrica Banat, Electrica Dobrogea, Electrica Moldova si Electrica Oltenia s.a.

Cuantumul total al sumelor aferente datornicilor, supuse recuperarii prin poprirea conturilor, este de peste 109 milioane RON.

Aceasta actiune este urmarea faptului ca societatile comerciale nu si-au onorat obligatiile de plata desi au fost notificate si somate in acest sens.

„De ani de zile unii au inteles ca pot face lucruri mai bune cu banii decat sa-si plateasca taxe, impozite, contributii la asigurari de sanatate si acest lucru ne afecteaza pe toti. Statul nu este o banca cu dobinda 0% pentru rau platnici.

Plata taxelor si impozitelor trebuie sa devina un reflex normal al societatilor comerciale.

Toti cei care nu respecta cadrul legal , indiferent de numele lor, indiferent de orice alt considerent, se vor trezi cu un raspuns pe masura din partea autoritatilor, a declarat Razvan Orasanu, presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului.

Masura intreprinsa de catre AVAS se incadreaza in politica Autoritatii de recuperare eficienta a sumelor datorate catre bugetul de stat si a celor care au ca destinatie datoria publica.

Decizia AVAS a fost luata in baza dispozitiilor O.U.G. nr. 95/14.10.2003 privind preluarea de catre AVAS a unor creante bugetare.

Lista debitorilor ale caror conturi au fost poprite se afla pe pagina de internet a AVAS, www.avas.gov.ro.