Practicata de mult timp de politicieni, activitatea de lobby a inceput sa capete contur si in lumea afacerilor, mai ales pe seama apropierii de momentul 2007, desi in Romania acest domeniu nu este inca reglementat.

Guy Burrow, directorul primei companii de lobby din Romania, a explicat pentru „Evenimentul zilei" cum se desfasoara aceasta activitate in Romania.

EVZ: Ati lucrat la Shell, sunteti fondatorul ARIS. De ce ati deschis tocmai o firma de lobby?

Guy Burrow: Am infiintat Central Europe Consulting in 1995 si unul dintre motivele principale a fost faptul ca, in perioada in care am condus Shell, in ‘91-’4, am pierdut prea multe ore tinand legatura cu autoritatile romane. Am vrut sa folosesc aceasta experienta punandu-ma in serviciul altora. Adica am inceput sa fac lobby.

Concret, ce inseamna lobby?

Intr-o democratie este normal sa avem posibilitatea sa aducem la cunostinta autoritatilor opinia noastra. Lobby este procesul prin care iti impartasesti aceste opinii si este folosit si de politicieni. Ca orice proces insa, poate fi facut legal sau ilegal. Lobby-ul in sine nu este ilegal si nu trebuie sa existe nicio suspiciune vizavi de aceasta practica.

Si spun aceasta pentru ca am observat ca, uneori, se confunda lobby-ul cu traficul de influenta. Acesta (traficul de influenta - n.r.) este lobby facut ilegal.

Avand in vedere ca in Romania nu exista inca o legislatie in domeniu, cat de fragila este limita dintre lobby si trafic de influenta?

Daca oamenii vor sa inteleaga ce este lobby-ul, nu este niciun fel de confuzie. Lobby este un proces de convingere. Trafic de influenta este un proces de convingere bazat pe puterea banului.

Iar in ceea ce priveste reglementarea acestei activitati, pot spune ca exista legea functionarului public, unde scrie ca acesta nu poate accepta nicio remuneratie in afara de cea pe care o pirmeste de la stat. Unii zic ca nu este lege pentru trafic de influenta, dar iata ca este.

Ati avut suspiciunea ca unele grupuri fac altceva decat lobby?

Ei fac lobby, dar nu neaparat transparent si legal. Niciodata nu este clar ca cineva a dat ceva. Dar am avut suspiciuni.

In Romania, din activitatile de natura sa convinga guvernantii de un anumit aspect, cat credeti ca este lobby si cat este trafic de influenta?

Noi suntem implicati in campaniile noastre, care nu au nicio legatura cu traficul de influenta, dar am citit ca sunt si alte cai de convingere. Nu am insa idee de cat de mare este acest fenomen.

Da, dar aveti diverse contacte...

Uneori, cand avem un caz pe care noi il consideram foarte clar, dar primim un semn ca nu va fi acceptat si motivatia este destul de slaba, ne gandim ca, poate, in spate, undeva, sunt altii care nu neaparat ofera mita, dar au alte interese.

In cadrul activitatii de lobby sunt permise cadourile, banii...?

Pentru ca trebuie sa respectam legea functionarului public, sugestia noastra si, practica noastra este sa facem astfel de daruri numai cu ocazia unor sarbatori ca, de exemplu, de Martisor, de Paste, de Craciun. Dar acest lucru nu face parte din campania de lobby.

Cu ce se diferentiaza situatia din Romania de cea din Europa?

In Europa nu prea exista legi. La ei functioneaza insa foarte bine autoreglementarea in industria de lobby si totul este controlat prin reglementari in parlament. Cel mai important lucru este insa transparenta si accesul. Trebuie sa implementam in Romania legea transparentei mult mai bine.

Credeti ca, la noi, exista cazuri in care guvernantii dau dovada de lipsa de transparenta?