Procurorii din dosarul „Rompetrol" au pus sub invinuire mai multe persoane pentru acuzatia de apartenenta la un grup de crima organizata, scrie Cotidianul. Procurorii ii aduc directorului ziarului "Ziua" noi acuzatii in cazul "Rompetrol", scrie EVZ. Se va face o expertiza generala economica, financiara si contabila in dosarul "Rompetrol", scrie Romania Libera. Oamenii premierului si cateva ONG-urile contraataca in chestiunea interceptarii telefoanelor, scrie Gandul.

Grup de „crima organizata" in dosarul „Rompetrol"

de Ionel Stoica (Cotidianul)

Procurorii din dosarul „Rompetrol" au pus sub invinuire mai multe persoane pentru acuzatia de apartenenta la un grup de crima organizata, infractiune pedepsita cu pina la 20 de ani de inchisoare.

Dinu Patriciu, presedintele Rompetrol, este acuzat pentru mai multe infractiuni economice, dar si de constituirea unui astfel de grup de crima organizata.

Audiat ieri, pentru a 18-a oara, la Parchetul General, Dinu Patriciu a spus: „Am constatat cu surprindere ca la fiecare pagina a ordonantei in care sintem invinuiti se foloseste sintagma «grup de interese», ceea ce dovedeste politizarea acestui dosar".

Potrivit lui Patriciu, „Rosca Stanescu este un membru marcant al acestui grup… Si dl Pantis… E vorba despre brokeri, functionari de stat pe care nu ii cunosc". El a negat ca din acest grup ar face parte Calin Popescu Tariceanu sau senatorul UDMR Verestoy Atilla, fostul sef SIE Catalin Harnagea, iar membrii familiei

Voiculescu „nu"deocamdata. Marti, la iesirea de la audieri in dosarul „Rompetrol", vicepresedintele CNVM, Paul Miclaus, a declarat ca este unul dintre invinuitii acuzati si de „apartenenta la un grup infractional organizat". Ieri, si jurnalistul Sorin Rosca Stanescu a recunoscut ca si lui i s-a adus aceeasi invinuire.

Articol integral in Cotidianul.

Rosca, "asociat intr-un grup infractional"

de Marius Iosef (EVZ)

Cei doi buni prieteni si parteneri de afaceri, presedintele grupului Rompetrol, Dinu Patriciu, si directorul ziarului "Ziua", Sorin Rosca Stanescu, s-au intalnit, din nou, cu procurorii din cadrul Parchetului General.

Primul care s-a prezentat la audieri a fost Sorin Rosca Stanescu, care a fost informat ca in dosarul "Rompetrol" mai este acuzat si de asociere la un grup infractional organizat. El a refuzat sa dea alte declaratii procurorilor, sustinand ca acesta este un dosar politic.

Dinu Patriciu a declarat ieri ca a depus o plangere in instanta impotriva Serviciului Roman de Informatii prin care solicita daune de un milion de dolari. El a sustinut ca, in cazul in care va castiga acest proces, va dona banii unei fundatii care "sa ofere burse pentru jurnalisti si politicieni tineri care sa imbunatateasca mersul lucrurilor in Romania".

Articol integral in EVZ.

Oamenii premierului si ONG-urile contraataca in chestiunea interceptarii telefoanelor

de Mihai DIAC (Gandul)

Procesul de elaborare a noii legislatii privind securitatea nationala deschide un nou front al confruntarii dintre presedintele Basescu si premierul Tariceanu – fiecare cu sustinatorii lui.

Presedintele Basescu, cel care sustine sporirea atributiilor serviciilor de informatii, a fost criticat dur, ieri, atat de oamenii premierului Tariceanu, cat si de reprezentantii societatii civile, reuniti intr-un simpozion organizat la Bucuresti.

Printre vorbitori s-au numarat Constantin Ticu Dumitrescu, Stelian Tanase, Mircea Dinescu, Marius Oprea – consilier al premierului Tariceanu, Radu Stroe – presedinte si George Scutaru – membru in Comisia parlamentara de control a activitatii SRI.

Simpozionul de ieri, intitulat "Cine si de ce ne asculta telefoanele", a fost organizat de Fundatia „Societatea Civila".

Presedintele Basescu nu a fost aparat de nimeni, iar din partea serviciilor de informatii a luat cuvantul un singur reprezentant – Adelina Palade, sefa Departamentului de legatura cu autoritatile publice si organizatiile neguvernamentale din cadrul SRI.

Articol integral in Gandul.