Ultimul sondaj de opinie al Biroului de Cercetari Sociale (BCS), dat publicitatii joi, confirma doua lucruri deja stiute: coruptia ramine in opinia majoritatii romanilor un fenomen foarte raspindit, in timp ce increderea in clasa politica scade continuu.

Oamenii cred ca cele mai corupte institutii sunt vama, justitia si politia, dar si institutiile sanitare sau primaria. Angajatii din mass media si din banci sint apreciati drept cel mai putin corupti.

In ciuda opiniei generale privind omniprezenta coruptiei, mai bine de 60 la suta dintre romani spun ca nu au dat bani, atentii sau cadouri anul trecut. In schimb, cei care au mituit au facut-o cind au avut de a face cu spitalele (in 27,6% din cazuri), consiliul local (5,6%), politie (4%), institutiile scolare (4%).

Integrarea in Uniunea Europeana este privita cu un optimism moderat, 41 la suta dintre romani crezind ca acest lucru va duce la diminuarea coruptiei, in timp ce 34 la suta cred ca acest fenomen va ramine la fel.

Scandalul de coruptie in care este implicat fostul premier Adrian Nastase este un capitol abordat pe larg in sondajul BCS. Astfel, multi romani (40%) cred ca presa a jucat cel mai important rol in declansarea "scandalului matusa Tamara", urmata apoi de presedintele Traian Basescu (in opinia a 11,7% dintre respondenti) si de serviciile secrete (8,5%).

Adrian Nastase ramine omul cel mai corupt din Romania (cred 19,1% dintre respondenti), acesta fiind urmat de Dinu Patriciu, Traian Basescu si Sorin Ovidiu Vintu, cu cite circa 2 procente fiecare. Ion Iliescu "inregistreaza" la acest capitol doar 1,6 procente.

De remarcat ca 62,2 la suta dintre respondenti nu au mentionat nici un nume la aceasta intrebare deschisa.

Si in precedentul sondaj BCS, efectuat putin inaintea declansarii scandalului "matusa", Adrian Nastase avea o imagine nefavorabila, doar 27 la suta dintre romani manifestind incredere in el, fata de 68 la suta pentru care nu prezenta deloc incredere.

Daca saptamina viitoare ar avea loc alegeri anticipate, alianta PNL-PD ar fi votata de circa 46 la suta dintre respondenti, in timp ce pentru PSD ar vota 23,4 la suta. Urmatoarele partied in optiunea electoratului sunt PRM – 12,5 la suta , UDMR – 6,4 la suta si PNG – 5,1 la suta.

Datele de mai sus sint foarte asemanatoare cu cele consemnate in ultimul sondaj BCS de acum o luna, inregistrindu-se doar scaderi de circa un procent in cazul aliantei DA si a PRM si cresteri de circa unu la suta pentru celelalte partied.

Chestiunea fuziunii dintre PNL si PD este un subiect secundar pentru opinia publica, jumatate dintre romani fiind total indiferenti fata de acest lucru.

Desi din sondaj rezulta ca PSD are un electorat fidel (de aproape un sfert dintre cei care ar participa la vot), foarte multi romani au mai curind pareri negative despre fostul partid de guvernamint.

Astfel, 42% dintre respondenti cred mai curind ca PSD s-a ocupat de imbogatirea propriilor lideri decit de bunastarea generala, in timp ce aproape 30% considera ca partidul e dominat de afaceristi dubiosi sau fosti comunisti si securisti.

Sondajul de opinie publica al Biroului de Cercetare Sociala a fost efectuat in perioada 1-6 februarie februarie pe un esantion reprezentativ de 1161 de persoane majore.