Politicile fiscale si bugetare sunt principalele probleme ale Romaniei in contextul aderarii la Uniunea Europeana, a declarat vineri, Joaquin Almunia, comisarul european pentru Afaceri Economice si Financiare.

Almunia a tinut sa precizeze ca majorarea nivelului de impozit nu este o conditie formala pentru aderarea Romaniei, dar ca raportul de tara din Mai va acorda o deosebita atentie modului de implementare a politicilor fiscale.

Responsabilul cu probleme economice si monetare din cadrul Comisiei Europene a atentionat vineri, in cadrul unei conferinte de presa la sediul Delegatiei Comisiei Europene in Romania, ca politicile fiscale si bugetare sunt in prezent principalele probleme ale tarii noastre.

"Consider ca orientarea politicilor fiscale si bugetare nu este prea buna in momentul de fata. Economia Romaniei ar avea nevoie de aceste politici pentru a ajuta corectarea deficitului de cont curent si a inflatiei", a declarat Joaquin Almunia.

Oficialul european nu a uitat sa puncteze si aspectele pozitive inregistrate de Romania, respectiv efortul important depus de Romania pentru a organiza o economie de piata si pentru a mari eficienta prin crearea de reguli clare care sa stabileasca relatia dintre stat si sectorul privat, privatizarea marilor intreprinderi de stat etc.

Pe de alta parte insa, Comisarul a subliniat ca pe termen mediu Romania va trebui sa-si extinda baza de venit la buget pentru a finanta cererea publica legata de investitiile in infrastructura, invatamant dar si pentru a cofinanta fondurile europene care vor veni odata cu aderarea.

"Este adevarat ca pe termen scurt atat deficitul cat si nivelul datoriei publice, care este dupa estimarile noastre de aproximativ 20% din PIB, se situeaza la cote reduse, dar pe termen mediu aceasta nu este o situatie durabila. Pentru o mai buna pregatire, este nevoie de mai multe decizii politice care sa creeze mai multe resurse la buget", a mai spus Almunia.

In cadrul unei conferinte de presa sustinuta joi la Banca Nationala a Romaniei, Joaquin Almunia a apreciat ca reducerea impozitelor nu a fost o masura prea buna si are efecte negative, iar Romania va avea dificultati daca nivelul de colectare si cel al taxelor nu vor fi puse in acord cu necesarul de venituri la buget.

Comisarul European a tinut sa precizeze vineri, ca majorarea nivelului de impozit nu este o conditie formala pentru aderarea Romaniei, dar ca Raportul de tara din Mai va urmari modul in care au fost aplicate politicile fiscale. Acesta a atentionat ca Romania are cel mai scazut nivel de venit la buget din cele 27 de tari europene.

"Noi nu punem in discutie existenta taxei unice. Romania nu este singura tara care are cota unica de impozitare. Ne vom concentra insa pe consecintele impozitarii, pentru ca este important ca orice decizie sa fie pusa in context global, pe termen mediu si nu sa se raporteze doar la un an sau doi ani", a mai declarat Almunia.

Nu in ultimul rand, referindu-se la relatia Romaniei cu FMI, Comisarul European a subliniat ca raportul din Mai asupra stadiului pregatirii Romaniei va tine seama si de declaratiile si analizele Fondului Monetar International. Oficialul european a mentionat ca intre Comisia Europeana si FMI este o relatie foarte stransa.

"Comisia Europeana colaboreaza cu FMI in fiecare zi, saptamana, luna. Nu suntem legati de FMI dar consideram ca analiza acestora este foarte serioasa si importanta", a adaugat Almunia.

Citand prognozele Comisiei Europene, Almunia a declarat ca Romania va avea o crestere economica de 5,3% in acest an si de 5% in 2007, ceea ce este un lucru pozitiv, dar a adaugat ca principala preocupare a Comisiei este legata de nivelul inflatiei.