Anul trecut, Petrom, cea mai mare companie petroliera din Romania, a inregistrat un profit net de 1,416 miliarde lei (391 milioane euro) si o cifra de afaceri de 10,760 miliarde lei (2,970 miliarde euro) in crestere cu 24% fata de anul 2004, cand cifra de afaceri a companiei a fost de 8,688 miliarde lei, potrivit rezultatelor financiare ale companiei.

Incepand cu acest an Petrom va plati dividende de peste 200 de milioane de euro, suma care urmeaza a fi supusa aprobarii Consiliului de Administratie.

Valoarea propusa pentru plata dividendelor se ridica la 738.4 milioane lei (0,013 lei pe actiune), decizia urmand a fi aprobata de catre Adunarea Generala a Actionarilor in data de 25 aprilie.

In 2004, Petrom nu a acordat dividende deoarece compania a inregistrat pierderi de 974 milioane lei.

Cu toate ca Petrom a inregistrat o scadere pe toate palierele activitatii, profitul este net superior celui din 2004. Potrivit oficialilor companiei acest lucru se datoreaza in principal cresterii cotatiilor barilului de petrol pe pietele internationale.

Potrivit rezultatelor financiare ale companiei prezentate marti, in 2005, profitul net al Petrom a crescut peste nivelul bugetat, pana la 1,416 miliarde lei (391 milioane euro).

Pentru 2005 Petrom a raportat o crestere de 24% a cifrei de afaceri, comparativ cu anul 2004, pana la 10,760 miliarde lei (2,970 miliarde euro).

„Petrom a incheiat cu succes primul an de dupa finalizarea procesului de privatizare. A fost un an profitabil pentru companie, atat in ceea ce priveste rezultatele financiare, cat si din punct de vedere al realizarilor.

Procesul de modernizare, initiat in vederea cresterii eficientei companiei si imbunatatirii pozitiei financiare, s-a derulat in toate segmentele de activitate, iar rezultatele sunt incurajatoare", a declarat Gheorghe Constantinescu, director general executiv al Petrom.

Directorul Petrom nu a ezitat sa specifice si faptul ca Petrom mai are de lucrat la eliminarea diferentelor fata de standardele internationale.

"Cu toate acestea, eliminarea diferentelor fata de standardele internationale este in continuare principala noastra preocupare, astfel incat sa asiguram competitivitatea companiei pe piata internationala de petrol si gaze", a mai precizat Gheorghe Constantinescu.

La sfarsitul lui 2005, ca urmare a procesului de reorganizare initiat de Petrom la inceputul anului, numarul de angajati a scazut la 43.546 angajati, cu 13% sub cifra din 2004.