As putea sa povestesc despre aventura prietenului meu pieton care ajuns la birou si-a inchis usa si si-a insirat pe calorifer bocancii, sosetele si picioarele. Sau despre aventura mea de sofer care dupa trei ocoluri prin centru, negasind loc de parcare, m-am transformat in pieton dupa ce am gasit sa parchez la un kilometru de birou intr-o balta. Si am avut aceeasi experienta cu bocancii, ciorapii, picioarele si caloriferul.

Deductia logica si informatiile pe care le am ma duc la faptul ca primaria nu are bani pentru reabilitarea strazilor. Si ma pun in locul primarului: De unde facem rost de bani? O intrebare pe care a pus-o subordonatilor … Parca-i vad cu urechile intre umeri si privirile tampe in sus!

Este foarte adevarat ca nu este treaba mea de a gasi solutii de finantare pentru primarii dar imi pun fel de fel de intrebari citind presa economica si vazand ca sub ochii nostri se deruleaza afaceri imobiliare cu multe zerouri in euro.

Asa ca pun prima intrebare: Care este valoarea de calcul pentru impozitul pe teren in cazul unui teren care a fost vandut cu 1000 de euro pe metrul patrat? Aud fel de fel de scandaluri imobiliare in care se pronuta cifre de milioane de euro si sunt convins ca primaria impoziteaza cu foarte putin aceste terenuri.

Sunt convins ca cel care isi permite sa cumpere terenuri de milioane de euro isi va permite sa plateasca o taxa pe teren la primaria corespunzatoare.

Mergeam zilele trecute pe un trotuar necuratat ce era langa un gard de cateva sute de metri. M-am uitat peste gard curios sa vad cine ar trebui sa curete respectivul trotuar. Peste gard o fosta mare intreprindere comunista care detine cateva hectare cu hale ce stau sa se darame.

Nu ma intereseaza cine este actualul proprietar al respectivei societati ce probabil asteapta un cumparator pentru aceste terenuri. Ma intereseaza daca primaria primeste impozitele pe acest teren pe masura potentialei afaceri de milioane de euro.

Ma intereseaza daca respectiva societate si-a facut reevaluarea conform legislatiei, ca respectivul teren sa fie impozitat cel putin la o valoare contabila mai mare. Ma intereseaza cine ar trebui sa verifice aceasta societate comerciala daca si-a facut reevaluarea terenului si ma intereseaza daca primaria incaseaza acest impozit de pe un teren care nu produce de ceva ani.

Si daca stau bine si ma gandesc cred ca eu, un propietar de apartament obisnuit platesc destul de mult taxa pe teren. O socoteala simpla: blocul are 5 scari cu cate 4 apartamente, fiecare avand o suprafata medie de 55 metri patrati. Asta inseamna ca noi, locatarii, platim taxa de teren pentru 1100 metri patrati.

La 200 de apartamente ce platesc in media 120 RON si cam 25% din ce platesc reprezinta taxa pe teren inseamna ca eu platesc cam 60 de mii de lei vechi / metru patrat, adica 6 RON, pe cei cativa metri patrati pe care sunt propietar in cota indiviza cu ceilalti locatari.

Mi se pare cam mult si am convingerea ca terenurile societatii comerciale de care scriam mai sus au impozit mult mai mic decat cel pe care il platesc eu.

Asa ca am o problema! Domnilor parlamentari, domnilor consilieri locali si domnule primar va rog sa schimbati regulile jocului prin care noi "pietonii" suntem pusi in situatia de a plati mai mult decat cei care manuiesc milioanele de euro si care suntem supusi unui tratament dezonorant calcand prin baltile pe care nu le puteti acoperi ca nu aveti bani.