Membrii Colegiului National de Studiere a Arhivelor Securitatii l-au ales marti, ca presedinte al institutiei, prin vot secret, pe fostul judecator Corneliu Turianu.

El era propus pentru aceasta functie de PD si a obtinut sase voturi, cu unul in plus fata de Constantin Ticu Dumitrescu, propus de Guvern si sustinut, in principiu, de Alianta DA.

C. Ticu Dumitrescu a spus, intr-o conferinta de presa, ca stia dinainte ca nu va fi ales el in functia CNSAS: "Am avut semnale inainte dar am avut naivitatea sa cred ca s-a schimbat ceva". Domnul Ticu Dumitrescu a spus ca a fost sunat si avertizat de catre Victor Ciorbea in legatura cu Corneliu Turianu ca este "instabil".

"Am fost martorii unei lucraturi. Nu stiu daca trebuie felicitati sau trebuie sa ne ingrijoreze", a afirmat Ticu Dumitrescu, adaugand "Ca simplu membru eu nu ma intorc in CNSAS (...), nu vreau sa fiu o rotita in CNSAS".

"Serviciile au intrat in panica, in alerta" a spus domnul Ticu-Dumitrescu aratand ca "presedintele Basescu si Emil Boc l-au inventat pe acest Turianu mutat din partid in partid (…) Lucratura e facuta la nivel de sus", considera Ticu Dumitrescu.

"Sa-ti fie rusine dle Boc ca v-ati dezis de discutia avuta cu mine", a adaugat el.

Intrebat daca considera ca Traian Basescu a avut vreun rol in alegerea noului presedinte CNSAS, C. Ticu Dumitrescu a spus "nu cred ca mister Boc face ceva fara ordin".

C. Ticu Dumitrescu considera ca in noua situatie a CNSAS "nu va mai avea loc o deconspirare a securitatii asa cum am gandit-o eu, (…) Se vor arunca mici firimituri ici colo (...). Ma tem ca nici astazi nu exista vointa politica pentru deconspirarea fostilor securisti".

Domnul Ticu Dumitrescu a aratat ca alegerea sa in functia de presedinte CNSAS, ar fi insemnat " intransigenta, inhamarea la munca a tututor incepand cu noi, cei din CNSAS, ar fi insemnat ca stiu ce sa cer ci unde sa cer".

El a spus ca a propus membrilor CNSAS ca votul pentru presedintele Colegiului sa sa fie deschis dar a fost refuzat, adaugand ca nu a fost ales pentru ca impotriva sa au votat reprezentantii PRM, PSD dar si ai PD.

Fost senator PNTCD, Ticu Dumitrescu este autorul legii care cerea deconspirarea Securitatii ca politie politica.

Teodor Melescanu, vicepresedinte PNL, a apreciat la Realitatea TV ca daca PD a sustinut un alt candidat decat cel al Aliantei, respectiv Ticu Dumitrescu, reprezinta "un caz grav de nefunctionare a coalitiei de guvernare". PNL cere demisia lui Corneliu Turianu din functia de presedinte al CNSAS si spune ca PD a tradat.

In replica, Corneliu Turianu a negat ca alegerile ar fi fost aranjate. El a spus ca s-a hotarat foarte tarziu sa candideze pentru aceasta functie. Turianu crede ca certurile trebuie lasate deoparte si l-a invitat pe Ticu Dumitrescu la CNSAS pentru ca acest Colegiu sa-si continue activitatea.

Vicepresedinte al CNSAS a fost ales Dan Lazea, propus tot de catre democrati, dar si acesta a spus ca demisioneaza.

Parlamentarii PNL din Camera Deputatilor au cerut o reuniune de urgenta a Coalitiei, pe tema alegerilor de joi de la CNSAS.

Colegiul are 11 membri, dintre care noua au fost propusi de partidele politice, unul de Guvern si unul de Presedintie.

Astfel, din noul CNSAS fac parte: Dragos Petrescu, propus de Presedintie, Constantin Ticu Dumitrescu, propus de Guvern, Corneliu Turianu si Dan Lazea, din partea PD, Claudiu Secasiu si Mircea Dinescu, desemnati de PNL, Florian Chiritescu, Cazimir Ionescu si Laurentiu Tanase, din partea PSD, Constantin Buchet, propus de PRM si Ladislau Csendes, UDMR.

Mandatul noului CNSAS va fi de sase ani cu posibilitatea prelungirii.

Consiliul National de Studiere a Arhivelor fostei Securitati a fost infiintat in 1999 cu scopul de a pune la dispozitia cetatenilor dosarele si documentele intocmite la fosta Securitate pana la data de 22 decembrie 1989.

Activitatea CNSAS a fost ingreunata, ani de zile, in principal de disputele iscate in urma refuzului SRI, pricipalul detinator al Arhivei fostei securitati, de a preda dosarele.

Asadar, CNSAS asigura accesul la dosarele intocmite de organele securitatii, atat pentru cetatenii care doresc informatii cu privire la propriul dosar, cat si pentru persoanele care doresc sa fie informate, la cerere, in legatura cu calitatea de agent sau colaborator al persoanelor care candideaza pentru anumite demnitati sau functii.

CNSAS verifica, din oficiu sau, dupa caz, la cerere, apartenenta sau neapartenenta ca agent sau colaborator al organelor de securitate, ca politie politica in cazul persoanelor care candideaza spre a fi alese sau numite in anumite demnitati sau functii.