Elita anticomunista poate crea un curent de opinie impotriva PD si a lui Traian Basescu. Tradare este cuvantul zilei. Partidul Democrat este acuzat ca, prin incalcarea intelegerii din Alianta pentru sustinerea lui Ticu Dumitrescu la presedintia CNSAS, s-ar opune aflarii adevarului despre aparatul represiunii comuniste.

Dar ce a tradat PD, un protocol politic sau electoratul dornic de lamurirea trecutului unor persoane publice? Reprezentantii democrati au votat in CNSAS impotriva lui Ticu Dumitrescu, stiind ca acest gest va fi interpretat ca o intentie de a bloca deconspirarea fostilor securisti si demnitari comunisti.

Un vot cu premeditare confirmat si de interventiile ulteriorare ale lui Emil Boc si Traian Basescu, dezinteresate fata de turnura pe care au luat-o evenimentele.

Ce au castigat si ce au pierdut PD si Traian Basescu? Au obtinut controlul asupra CNSAS, care prin noua lege a lustratiei va avea puteri sporite; de pierdut, o parte din fostul electorat CDR care in 2004 s-a indreptat spre Traian Basescu.

Deocamdata castigul pare mai mare, daca ar fi sa ne gandim la declaratia presedintelui de la sfarsitul saptamanii trecute, de la Cluj, care anunta surprize in privinta unor politicieni si oameni de afaceri, dupa deschiderea dosarelor.

Este de presupus ca nu se referea la el insusi ori la camarazii sai democrati, ceea ce ne-ar putea duce la concluzia ca am putea avea intr-un viitor nu foarte indepartat o lustratie bine orientata politic.

Impactul pe care votul PD il va avea asupra propriului electorat este deocamdata greu de cuantificat, dar ar fi de presupus ca a fost luat in calcul si trecut la "pierderi colaterale".

Intrebarea este daca deconspirarea Securitatii mai este o miza pentru opinia publica, cu alte cuvinte daca imaginea de "partid protector al securistilor" va afecta electoral PD si, prin contaminare, si pe Traian Basescu.

Marea majoritate a romanilor nu a avut inainte de 1989 un contact cu Securitatea, perceputa mai mult ca o abstractiune. Ei si-au insusit si au interiorizat restrictiile impuse de regimul opresiv, asimilandu-le ca norme de viata. Putini sunt cei care si-au cerut propriul dosar si care au suferit de pe urma Securitatii.

Acestui grup de disidenti insa i s-a alaturat dupa Revolutie o generatie tanara de intelectuali, care nu a trait mult in vremea lui Ceausescu, din considerente morale si din nevoia de un inceput curat.

Aceasta minoritate morala poate crea un curent de opinie care sa molipseasca si masele aratand ca grupurile de interese informale si corupte, despre care vorbeste Traian Basescu, se trag din retelele fostei Securitati, fiind beneficiarele din punct de vedere politic si economic nedeconspirarii aparatului represiv.

Sentimentul general este ca adevarul despre comunism nu aduce bani in casa, dar oamenii pot intelege ca minciuna le-a golit buzunarele. Daca acest mesaj va ajunge la populatie, atunci PD si Traian Basescu vor aparea ca ipocriti, in cel mai bun caz.

Blocarea activitatii CNSAS si implicit a lustratiei ii vor costa voturi, in conditiile in care atat PD, cat si Traian Basescu au promovat inca de la inceputul mandatului un discurs moral, stigmatizand ca imorale alte partide de pe scena politica.