Mai multe persoane implicate in acte de coruptie ce au legatura cu Compania Nationala a Lignitului Oltenia (CNLO) au fost puse sub urmarire penala, a informat joi biroul de presa al DNA.

Procurorii anticoruptie au inceput urmarirea penala impotriva lui Ionel Mantog, secretar de stat in Ministerul Economiei, Ion Vulpe fost director general al CNLO si Marin Condescu, lider sindical al Centralei Nationale Confederative a Sindicatelor Miniere din Romania

Cele trei persoane au fost puse sub acuzare pentru savarsirea infractiunii asimilate infractiunilor de coruptie si anume „folosirea, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite".

Conform DNA, in acelasi dosar a inceput urmarirea penala impotriva lui Vulpe Elena si Mantog Ecaterina Luminita, sotiile a doi dintre invinuiti, pentru complicitate la savarsirea infractiunii asimilate infractiunilor de coruptie, prevazuta de art. 12, alin. b, din Legea 78/ 2000.

Din probatoriul administrat pana in prezent, s-a retinut ca in perioada 2001-2002, Mantog, Vulpe si Condescu, „profitand de functiile detinute si avand cunostinta de planurile de productie si investitii ale CNLO, au cumparat la preturi modice, direct sau prin interpusi, case si terenuri situate in mai multe

comune din judetul Gorj, de la persoane despre care stiau ca urmeaza sa fie stramutate din cauza lucrarilor miniere prevazute in planurile respective".

In schimbul caselor care aveau sa fie demolate, au cerut sa le fie reconstruite vile de lux in municipiul Targu Jiu, din fondurile CNLO.

Urmarirea penala impotriva celor cinci invinuiti a inceput la data de 23 martie, iar joi li s-au adus la cunostinta tuturor invinuirile.