Rompetrol Chemicals a semnat marti un parteneriat cu compania Americana Dow. Acordul semnat pe o perioada de 14 ani prevede producerea si furnizarea de polimeri sub marca Dow. Potrivit reprezentantilor Rompetrol acordul va facilita realizarea unei cifre de afaceri pentru divizia de petro-chimie de peste 1 miliard de dolari anual.

Potrivit unui anunt facut de oficialii Rompetrol Petrochemicals contractul vizeaza livrarea unei cantitati de peste 60 de mii de tone in primul an urmand ca in cel mai scurt timp cantitatea sa ajunga pana la 100 de mii de tone.

Unitatile de productie ale Rompetrol Petrochemicals au o capacitate de productie de 80 de mii de tone annual, aceasta divizie a Rompetrol avand o cifra de afaceri de 130 de milioane de dolari la nivelul lui 2005.

Compania americana Dow Chemicals este unul dintre liderii mondiali in productia de polietilena avand activitati in peste 37 de tari unde opereaza 108 fabrici. In anul 2005 vanzarile Dow au atins valoarea de 42 miliarde de dolari.

Potrivit lui Florin Andrei , presedinte al Rompetrol Petrochemicals, negocierile au durat mai mult de un an si jumatate. Presedintele Dow Europa, Markus Wildi a precizat ca discutiile nu au fost influentate de anchetarea lui Dinu Patriciu in dosarul Rompetrol.

Reprezentantii Dow Chemicals au declarat ca piata est-europeana reprezinta o tinta extrem de importanta pentru companie in special datorita ritmului sustinut de crestere economica inregistrat in acesta zona a Europei cat si datorita perspectivelor; astfel daca in Europa Occidentala consumul anual de mase platice depasete 36 de kilograme pe cap de locuitor in Est consumul este de sub sase kilograme pe cap de locuitor.

Acesta este cel de-al doilea contract important semnat de Rompetrol cu parteneri straini dupa ce luna decembrie 2005, compania anuntase finalizarea procesului de achizitie a grupului Dyneff. La acea data oficialii companiei anuntasera ca afacerea va duce la dublarea cifrei de afaceri pana la o valoare de 5 miliarde de dolari annual.