Cu ajutorul nesperat in urma cu cateva luni al PD, PC-ul lui Voiculescu s-a bucurat ieri de o mare victorie: Senatul a aprobat reducerea la jumatate a TVA la produsele alimentare de baza. Coalizandu-se cu PSD si PRM, democratii si conservatorii cica s-au gandit sa dea la tot poporul paine, carne, lapte mai ieftine.

Si sa „atenueze saracia". Luati prin surprindere, „colegii" liberali s-au grabit sa strige „tradare fata de Guvern!". Argumentatia liberalilor nu a fost insa una de natura economica, concentrata pe efectele negative pe care le-ar putea genera o astfel de masura.

Problema a fost tot una de imagine si de impartire a electoratului in perspectiva unor tot mai conturate anticipate. Crearea unei gauri la buget de 0,8% din PIB prin aplicarea cotei reduse de TVA nu l-ar fi deranjat prea mult pe Tariceanu daca nu i-ar fi luat din banii suplimentari promisi cu numai o saptamana in urma pensionarilor.

Tot o masura cu caracter electoral, dar asumata de intregul guvern, nu numai de PC si PD cum este in cazul cotei reduse de TVA. Rapid, liberalii au incercat o recastigare de pozitii. Au decis sa-si urce pensionarii in propria caruta, dand vina pe PD ca va trebui abandonata masura de crestere a pensiilor.

Apoi, argumentand ca oricum pretul alimentelor de baza nu se va reduce, iar cei care vor castiga nu vor fi in nici un caz cetatenii, ci producatorii si comerciantii care-si vor rotunji profiturile. Ceea ce este adevarat.

La fel de adevarat insa ca si afirmatia ca majorarea punctului de pensie nu le va face traiul mai usor batranilor.

Nici pana acum Guvernul Tariceanu nu a dat dovada de o prea mare coerenta in luarea deciziilor economice. Acordul cu FMI a fost considerat prea restrictiv, asa ca s-a renuntat la el. Semnalele repetate trase mai mult sau mai putin voalat de Banca Nationala sunt ascultate doar cu o ureche pe la seminarii.

Ce daca BNR cere Guvernului s-o lase mai moale cu majorarile salariale sau orice alte modalitati de crestere artificiala a veniturilor populatiei? Cum altfel sa mituiesti electoratul? De 15 ani incoace, indiferent ca guvernul a fost unul de dreapta sau de stanga, reteta a fost una singura: reduci taxele, mai dai o majorare salariala

sau o pensie mai mare si completezi cu o gramada de ajutoare sociale. Ceea ce face si Guvernul Tariceanu in ultima perioada.

Da ajutoare sociale pentru plata curentului si a gazelor la tot mai multi „defavorizati", face asigurarea pentru case obligatorie, dar categoriile cu venituri reduse primesc „sprijin"de la stat, mai da „de-o paine in plus" la pensionari...

Schema nu difera fata de cea aplicata in anul electoral 2004 de catre PSD, difera doar spectacolul penibil pe care il dau partidele din Coalitie in incercarea de a „confisca" meritul adoptarii acestor masuri.

Chiar daca „schema" este aceeasi, efectele negative din punct de vedere economic sunt din ce in ce mai grave. In ciuda sutelor de miliarde care au fost date sub forma de ajutoare sociale, „categoriile defavorizate" au devenit din ce in ce mai defavorizate. In plus, „generozitatea" electorala a trebuit de fiecare data sa fie compensata de undeva.

Respectiv, din majorarea unor alte taxe si impozite care nu au facut decat sa afecteze „categoriile favorizate", carora li s-au luat din venituri. Care ar fi putut contribui la o crestere economica sanatoasa. Cel mai grav insa este ca zicerea cu echilibrele macroeconomice tot mai fragile nu mai este o gluma.

Pana si o banala taxa pe viciu, care aparent ar afecta numai consumul de tutun si alcool, poate duce in actuala conjunctura economica la ...ratarea tintei de inflatie.

Asa cum majorarea consumului prin simpla crestere a pensiilor sau a veniturilor salariale necorelate cu productivitatea muncii poate arunca deficitul comercial dincolo de limite acceptabile. Pe langa „parjolirea" economiei, o astfel de strategie nu poate decat contraria electoratul cu ajutorul caruia Alianta a venit la putere.

Suporterii Aliantei au apreciat tocmai discursul antipomeni guvernamentale si promisiunile de dezvoltare a economiei pe baza unor masuri liberale.

Partidele din coalitia aflata inca la putere ar trebui sa nu ignore faptul ca schimbarea din mers a tacticii de joc a „portocaliilor" s-ar putea lasa doar cu fluieraturi si cartonase rosii.