Gigantul rus Gazprom a amenintat statele Uniunii Europene ca isi va reorienta livrarile de gaze in cazul in care acestea ii vor bloca srategia de expansiune. Oficialii Gazprom au declarat ca statele catre care isi vor orienta exportul vor fi China si SUA, informeaza Reuters.

"Statele europene trebuie sa fie constiente ca avem multe optiuni pentru vanzarea gazului. Ne putem orienta catre piata chineza aflata in plina expansiune sau catre piata gazului natural lichefiat din Statele Unite ale Americii" a declarat Sergei Kupriyanov, pentru "Financial Times".

Avertizarile facute de oficialii rusi vin dupa ce in presa britanica au aparut informatii potrivit carora guvernul britanic intentionaeaza sa modifice legislatia ce reglemeteaza fuziunile si achizitiile unor companii strategice, incercand astfel sa impiedice preluarea celui mai mare furnizor de gaze din Marea Britanie, Centrica, de catre Gazprom.

Dependenta statelor UE fata de importurile de gaze naturale din Rusia este evidenta in conditiile in care compania ruseasca furnizeaza 30% din necesarul intern al Frantei, Germaniei si Italiei si 90% din necesarul noilor state membre.

In cursul anului 2005, Gazprom si-a facut publice intentiile ca pana in 2015 sa asigure 20% din necesarul Marii Britanii si a facut o adevarata demonstratie de forta prin sistarea livrarilor de gaze catre Ucraina.

Rusia oprise la 1 ianuarie 2006 furnizarea gazului pentru Ucraina dupa ce Kievul a refuzat sa plateasca pentru gazul rusesc un pret de patru ori mai mare decat pana acum, cerut de Moscova.

La inceputul lunii ianuarie Rusia si Ucraina au semnat un contract pe 5 ani, care fixeaza pretul gazului rusesc furnizat Kievului la 230 de dolari pentru o mie de metri cubi.