Ministrul Justitiei Monica Macovei a criticat dur UDMR-ul declarand ca formatiunea politica se opune proiectelor de legi anticoruptie. Intr-un interviu acordat cotidianului "Evenimentul Zilei", Macovei a afirmat ca UDMR constituie o frana in calea implementarii unor masuri care sa combata coruptia.

In acelasi interviu Monica Macovei a mai precizat ca vicepremierul Béla Markó s-a opus adoptarii proiectului de lege privind Agentia de Control a Averilor cerand ca acesta sa fie discutat intai in coalitie. In urma actiunilor lui Marko Bela proiectul a stagnat, discutiile fiind reluate abia in urma cu doua saptamani.

Marko Bela a precizat pentru BBC ca intre partidele de la guvernare exista probleme grave de comunicare care duc in Parlament la aliante temporare, in afara coalitiei.

"Declaratiile doamnei Macovei nu ne ajuta fiindca ne sugereaza ca domnia sa face anumite proiecte iar noi trebuie sa acceptam proiectele respective fara sa avem propuneri de modificare in cadrul coalitiei. Or, in urma acestei lipse de corelare, in Parlament cad anumite proiecte"- a declarat Bela Marko.

De asemena UDMR a reactionat la acuzatiile aduse de Monica Macovei si solicita ministrului sa-si ceara scuze si sa aduca dovezi care sa justifice acuzatiile.

Marko Bela, citat de Realitatea TV a declarat ca "acuzatiile doamnei ministru sunt extrem de grave si ar fi bine daca le-ar retrage"

"Ministrul justitiei nu reuseste sa-si impuna proiecte si a gasit in UDMR tapul ispasitor (...) Aceste proiecte au o serie de defectiuni si domnia sa nu vrea sa recunoasca ca trebuie sa se coreleze cu partenerii din coalitie, ca trebuie sa cunoasca opinia parlamentarilor din coalitie.

Are relatii destul sporadice si destul de proaste cu o parte dintre specialistii coalitiei din parlament, iar acum incearca sa dea vina pe altii,'' a mai adaugat Marko Bela.

In replica, ministrul Justitiei considera ca UDMR este unul dintre principalii responsabili pentru criticile UE privind coruptia.

"Ultimul raport al misiunii de monitorizare din luna martie aduce o singura critica majora Romaniei, si anume fragilitatea sprijinului politic al luptei impotriva coruptiei "iar UDMR, si nu numai, a contribuit la aceasta concluzie", considera Monica Macovei.

In acest sens, Macovei a invocat in principal neaprobarea Ordonantei de Urgenta privind infiintarea DNA de catre Senat (cand cei mai multi reprezentanti ai UDMR au lipsit, cu dl.

Marko Bela in frunte, iar cei prezenti nu au votat pentru Ordonanta) ca si refuzul plenului Camerei Deputatilor de a aproba efectuarea perchezitiei la imobilele dlui Adrian Nastase, cand, cu o singura abtinere, deputatii UDMR prezenti la dezbatere au votat pentru vot secret.

Pe linga acestea - considera Macovei - se adauga votul negativ dat de parlamentari ai UDMR la modificarile Legii 78/2000 privind prevenirea si sanctionarea faptelor de coruptie, care introduceau testele de integritate si sanctionau penal subevaluarea activelor statului nu numai in procesul de privatizare, ci si in procesul de reorganizare si lichidare judiciara.

La rindul sau, primul ministru Calin Popescu Tariceanu a declarat, marti, ca i-a recomandat Monicai Macovei sa trateze cu deferenta Legislativul si sa acorde importanta dezbaterilor parlamentare.

Tariceanu a spus ca i-a transmis Monicai Macovei sa tina cont de faptul ca Romania este o democratie parlamentara si ca "este obligatia tuturor membrilor Cabinetului sa trateze Parlamentul cu deferenta si sa acorde importanta dezbaterilor parlamentare".

"Din aceasta perspectiva, declaratiile nefericite la adresa Parlamentului sau la adresa parlamentarilor nu pot sa usureze misiunea Guvernului de a promova proiectele pe care le are, sau, in cazul al ministrului Justitiei, misiunea doamnei ministru", a afirmat Tariceanu.