Proiectul de lege pentru reutilizarea informatiilor publice ar anula regimul liberal al accesului la informatii, stabilit in 2001.

Nu spun ca Ministerul Comunicatiilor ar fi programat asta, e vorba doar despre preluarea oarba a unei directive europene (proiectul traduce practic Directiva 98/2003). Doar ca solutia e proasta, pentru ca Romania respecta deja aceasta directiva, ba chiar o depasea.

Legea nr. 544 din 2001 e de inspiratie americana si merge pe principiul ca orice informatie produsa de institutii (cu exceptii explicite) e publica si trebuie pusa la dispozitia cetatenilor, cerind doar bani pentru copiere. UE nu avea atunci acquis in domeniu, ba chiar exista o varietate de legi, multe mai proaste decit cea romaneasca. De pilda, legea franceza era foarte restrictiva.

O monitorizare la care am participat in 2004, pe 16 tari, arata ca accesul la informatii e mai facil in Romania si Bulgaria (legi de inspiratie americana) decit in Franta. Comisia Europeana a propus Directiva 98 pentru a asigura niste standarde minime si, cum spune chiar partea sa introductiva: „Statele membre pot merge dincolo de standardele minime stabilite aici".

Deci, Romania ar fi trebuit sa spuna: mai, dragilor, noi respectam deja principiile si scopurile directivei prin legea din 2001, daca e nevoie sa o modificam in detaliile sale tehnice, o facem, dar pastrind principiile bune (pentru ca legea noastra e mai liberala decit directiva).

In loc de asta, riscam sa avem o lege noua mai restrictiva decit cea veche, exemplu perfect privind efectele perverse ale integrarii prost gestionate.

Ar fi multe de spus in detaliile proiectului. De pilda, se refera la probarea „unui interes legitim, in conditiile legii". Care lege? Cea din 2001 nu cere probarea interesului legitim, concept foarte controversat. Inchipuiti-va urmatoarea conversatie: „Alo, doamna functionar, vreau informatii despre salariul primarului"; „Mai intii, probeaza dumneata ca ai un interes legitim!".

Proiectul vorbeste despre refolosirea informatiilor atit in scop comercial, cit si necomercial. Cum ar functiona in practica? Un functionar ar avea o lege noua, care vine cu conditii restrictive pentru solicitanti si ii permite sa ceara bani, si o lege veche, care il obliga sa dea orice informatii gratis. Dumneavoastra pe care ati aplica-o?

Singura parte buna a acestui proiect este definitia institutiilor publice, mai extinsa decit in legea veche. Era o chichita sub care se ascundeau diverse companii nationale sau regii autonome. Cind am intrebat Posta Romana despre fondurile sale de publicitate, mi s-a raspuns ca legea nu se aplica la ei. Solutia ar fi ca Guvernul sa extinda domeniul unde se aplica Legea nr.

544 si sa renunte la noul proiect. Ar fi un cosmar ca un guvern liberal sa vina cu un regim mai strict al informatiilor decit guvernul Nastase.