Guvernul a aprobat miercuri un proiect de lege pentru completarea Programului national de dezvoltare a turismului montan. Astfel vor fi demarate construirea de noi pirtii sau reabilitarea celor existente in zone precum Arieseni, Slanic-Moldova, Moeciu, Vladeasa, Borsec etc.

"Proiectul de act normativ vizeaza dezvoltarea si reabilitarea unor zone schiabile, precum si crearea unor zone schiabile noi", a anuntat Oana Marinescu, Purtatorul de Cuvant al Guvernului.

Investitiile vizeaza crearea tuturor facilitatile necesare practicarii sporturilor de iarna.

Zonele care vor fi dezvoltate au fost identificate pe baza unui studiu integrat si in conformitate cu legislatia din domeniul mediului si a ariilor protejate, efectuat de Autoritatea Nationala pentru Turism, in colaborare cu societati de consultanta si proiectare in domeniu

Ariile respective se regasesc in 22 de judete ale tarii.

Printre acestea se numara zona Abrud - Arieseni - Zlatna (judetul Alba), Slanic - Moldova (judetul Bacau), zona Bran -Moeciu (judetul Brasov), Baisoara - Vladeasa - Racatau (judetul Cluj), zona Padina - Pestera - Valea Ialomitei (judetul Dambovita).

Alte partii vor fi in zona Borsec - Harghita-Bai - Izvorul Muresului (judetul Harghita), Lapusna - Sovata, (judetul Mures), zona Brosteni - Campulung Moldovenesc - Crucea - Gura Humorului - Vatra Dornei (judetul Suceava) etc.

De asemenea, proiectul de lege elimina exceptarea de la plata taxelor pentru scoaterea definitiva din fondul forestier in cazul noilor terenuri care vor fi incluse in domeniul schiabil.

Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale va modifica legislatia in vigoare, in sensul reducerii taxelor pentru scoaterea din circuitul forestier a terenurilor pe care se vor construi partii de schi cuprinse in acest Program.