Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso si comisarul pentru Extindere, Olli Rehn, au evaluat miercuri, la Bucuresti, impreuna cu oficiali romani, recomandarile facute de Comisia Europeana in 16 mai pentru ca Romania sa aderare la termen la UE.

Intr-o declaratie de presa, dupa intalnirea cu premierul Calin Popescu Tariceanu, presedintele Durao Barroso a spus ca a venit in Romania cu un mesaj de felicitari pentru progresele de pana acum si un mesaj de incredere in capacitatea Romaniei de a adera la termen.

“ Sa speram ca poate trece linia de sosire la 1 ianuarie 2007”, a spus Barroso dar a amintit ca reforma judiciara este “prioritatea prioritatilor” pe care Romania trebuie sa o ia in serios, ca si pe celelalte recomandari facute de oficialii europeni in raportul de tara prezentat in 16 mai.

“Unii ar trebui sa-si scurteze vacantele, mai ales in administratie si ar fi rau au daca nu ar face-o”, a avertizat Barroso.

Raspunzand unei intrebari referitoare la posibila decuplare a Romaniei de Bulgaria pentru aderarea la Uniune, Manuel Barroso a spus ca nu vrea sa faca speculatii pe aceasta tema, ca progresele fiecarei tari vor fi analizate separat, dar “vrem ca ambele sa adere in acelasi timp”, a concluzionat presedintele Comisiei Europene.

Romania trebuie sa-si faca temele si sa nu se uite la Bulgaria, a afirmat Barroso, adaugand ca Comisia doreste ca cele doua tari sa adere la termen dar depinde doar de Romania si Bulgaria daca vor adera la 1 ianuarie 2007.

Presedintele Comisiei Europene a reafirmat ca in octombrie 2006 Comisia va revizui rezultatele Romaniei si Bulgariei si va decide daca data de 1 ianuarie 2007 va ramane valabila pentru aderarea Romaniei la UE.

Premierul Calin Poepscu Tariceanu a anuntat ca in zilele urmatoare experti ai Uniunii Europene si experti romani vor analiza problemele care trebuie rezolvate pentru aderarea la termen a Romaniei.

Prim- ministrul a spus ca raportul din 16 mai al Comisiei Europene “ne mobilizeaza si ne motiveaza” si a reafirmat ca este unul corect si obiectiv care arata clar progresele Romaniei pe calea aderarii.

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, si comisarul pentru Extindere, Olli Rehn, au sosit marti seara la Bucuresti, pentru a incuraja autoritatile romane sa continue reformele, in vederea integrarii in UE, in ianuarie 2007.

Vizita vine la numai cateva ore dupa raportul Comisiei Europene, preznetat in 16 mai, care amana pana in octombrie anuntul privind data intrarii Romaniei si Bulgariei in UE, in functie de progresele facute de cele doua tari.

Miercuri la pranz, cei doi oficiali europeni pleaca la Sofia, unde este programat un dejun cu premierul Serghei Stanisev si cu membrii Cabinetului.