Premierul Calin Popescu Tariceanu a cerut, miercuri, parlamentarilor, intr-o declaratie in plenul Camerelor reunite, sa voteze legile reformei judiciare si combaterii coruptiei pentru ca Romania sa se integreze in Uniunea Europeana la termen, 1 ianuarie 2007.

“Faptul ca nu mai avem steag rosu pe coruptie si pe justitie nu inseamna ca trebuie sa reducem motoarele. Ar fi o imensa greseala. Ca prim-ministru va solicit sa votati actele necesare continuarii reformei judiciare si combaterii coruptiei (…) Solicit institutiilor cu prerogative in aceste domenii sa-si indeplineasca atributiile legale.

Nu au absolut nici o scuza sa nu-si faca datoria”, a declarat Calin Popescu Tariceanu.

Tariceanu a facut apel la responsabilitatea politica a puterii si a opozitiei sa se concentreze pe indeplinirea criteriilor de aderare pentru integrarea la termen si a cerut stabilitate politica:

“Suntem intr-un moment istoric pentru Romania in care nu este nici timp, nici loc pentru jocuri de culise. Este necesar ca pregatirea pentru integrare sa continue intr-un climat de stabilitate politica interna, de stabilitate sociala, in care actiunile Guvernului sa fie sprijinite de Parlament”.

Tariceanu a interpretat decizia din 16 mai, a Comisiei Europene de a nu preciza data aderarii Romaniei, drept o precautie din partea oficialilor europeni, o preocupare ca Romania sa nu incetineasca ritmul reformelor dupa ce se anunta data aderarii, asa cum s-a intamplat cu alte state care au aderat.

Premierul considera ca, prin conditiile incluse in raport de Comisia Europeana, nu este vorba de o clauza de salvgardare pentru o eventuala amanare a datei aderarii:

“Va fi un test de maturitate pentru Romania sa continue reformele incepute si asimilarea standardelor europene. Ar fi o greseala sa consideram aceste angajamente ca pe niste conditionari externe impuse de Bruxelles.( ..) Celebra vorba ca “merge si asa” nu are ce cauta in procesul de integrare”.

Premierul a calificat raportul Comisiei Europene drept “cel mai bun raport prezentat vreodata de Comisia Europeana pentru Romania”, unul obiectiv, exigent, un indicator al modernizarii tarii noastre.

Tariceanu considera ca raportul Comisiei Europene de la 16 mai “mentioneaza explicit data de 1 ianuarie 2007 pentu aderarea la UE” iar cele patru steaguri rosii pe care le mai avem nu marcheaza probleme de sistem.

Tariceanu a anuntat ca va organiza o reuniune consultativa la care sa participe reprezentantii tuturor partidelor parlamentare, ai administratiei locale, ai societatii civile, partenerii sociali, sindicate, patronate, mediu academic pentru a ajunge la un consens privind directiile strategice de utilizare a fondurilor europene.

Premierul a spus ca a pregatit propuneri pentru a asigura o rata ridicata de absorbtie a fondurilor europene dupa aderare, pe care le va supune dezbaterii publice.

Premierul considera ca nu vor fi consecinte negative dupa aderare in Romania dar romanii vor trebui sa inteleaga ca legea trebuie respectata si aplicata, trebuie sa devina o valoare fundamentala pentru ca si la noi sa fie ordine ca si in alte tari.