Ministrul integrarii europene, Anca Boagiu, a avut joi o intrevedere cu Andreas Schockenhoff, vice-presedintele fractiunii CDU/CSU din Bundestag, in cadrul careia a fost informata despre calendarul procesului de ratificare a Tratatului de aderare a Romaniei la UEde catre Germania.

Astfel, pe 22 septembrie va avea loc prima lectura a Tratatului in Bundestag, urmand ca, pe 18 octombrie sa aiba loc intalnirea comisiilor parlamentare, iar pe 26 octombrie sa se desfasoare votul final pentru ratificare.

Aflata in vizita de lucru in Germania, Anca Boagiu, ministrul integrarii s-a intalnit miercuri, 31 mai 2006, cu Peter Hintze, secretar de stat in cadrul Ministerului Federal pentru Economie si Tehnologie, Johannes von Thadden, secretarul parlamentar executiv al CDU, Gunther Krichbaum, raportorul pentru Romania al fractiunii CDU din Bundestag si Erich Fritz, vice-presedintele Forumului Germano

- Roman si membru in Comisia de afaceri externe a Bundestag, dar si cu Andreas Schockenhoff, vice-presedintele fractiunii CDU/CSU din Bundestag. De asemenea, ministrul a participat la conferinta „Romania pe drumul spre UE”, organizata de Fundatia Konrad Adenauer.

Subiectul discutiilor purtate cu oficialii germani l-a reprezentat ratificarea Tratatului de Aderare al Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana de catre Parlamentul german prin prisma publicarii ultimului raport al Comisiei Europene.

Joi, 1 iunie 2006, Anca Boagiu s-a intalnit cu Andreas Schockenhoff vice-presedintele fractiunii CDU/CSU din Bundestag, , in cadrul careia a fost informata referitor la calendarul procesului de ratificare a Tratatului de aderare a Romaniei si Bulgariei de catre Germania.

Astfel, pe data de 22 septembrie 2006 va avea loc prima lectura a Tratatului de aderare in Bundestag, urmand ca, pe 18 octombrie sa aiba loc intalnirea comisiilor parlamentare, iar pe 26 octombrie sa se desfasoare votul final pentru ratificare.

Gunter Krichbaum, raportorul pentru Romania al CDU, a asigurat ca „ratificarea de catre Germania se va face la timp, iar incheierea procedurilor parlamentare va permite promulgarea de catre presedintele Kohler pana la sfarsitul anului”.

Johannes von Thadden a sustinut ideea ca Romania va adera in 2007 la Uniunea Europeana, subliniind ca „doamna Angela Merkel si guvernul condus de ea sunt un partener de incredere”.

La randul sau, Peter Hintze considera ca „Romania a facut progrese mari pe care in urma cu 2 ani nu multi le-ar fi crezut posibile. Aceste progrese sunt vizibile chiar si pentru populatia Germaniei. Sunt convins ca, daca va veti stradui in continuare, veti rezolva si problemele din agricultura si impozitare.”

„Germania a transmis un semnal politic extrem de important prin trimiterea legii de ratificare a Tratatului in Parlament, inainte de publicarea raportului Comisiei din 16 mai.

In acelasi timp, este vital sa avem un proces de informare continua, atat cu Guvernul si Parlamentul Germaniei, cat si cu cetatenii acestei tari, pentru a forma o imagine obiectiva asupra progreselor Romaniei si asupra viziunii noastre despre viitorului Europei”, a declarat Anca Boagiu.

Pana la acest moment, tratatul de aderare a Romaniei si Bulgariei a fost ratificat de 17 tari membre UE respectiv Slovenia, Slovacia, Ungaria, Grecia, Estonia, Republica Cipru, Republica Ceha, Spania, Italia, Suedia, Malta, Letonia, Polonia, Lituania, Marea Britanie, Portugalia si Austria.

Cele opt state care nu au ratificat inca acest tratat sunt: Franta, Germania, Finlanda, Belgia, Danemarca, Irlanda, Olanda si Luxemburg.