Patriarhia Romana a anuntat joi ca se opune categoric manifestarilor din cadrul festivalului GayFest care se desfasoara in aceste zile la Bucuresti. Biserica ortodoxa continua sa creada ca astfel de prezente in spatiul public constituie “un atentat la moralitate, la institutia sacra a familiei si un pericol pentru generatiile tinere”.

In replica, reprezentantii minoritatilor sexuale cred ca au dreptul sa-si manifeste liber optiunile sexuale si in plus sustin ideea legiferarii unui parteneriat civil intre cuplurile gay, ca o alternativa la casatorie.

Episcopul vicar Ciprian Campineanul, a precizat joi, intr-o conferinta de presa organizata la Palatul Patriarhiei, ca biserica ortodoxa nu condamna oamenii, ci pacatul acestora, atunci cind este vorba de homosexualitate.

“Un mars, precum cel anuntat de organizatiile homosexualilor este un atentat la moralitatea vietii publice, la institutia sacra a familiei si un pericol pentru formarea generatiilor tinere, prin expunerea lor la corupere morala", a spus episcopul vicar.

Acesta a adaugat ca Patriarhia acorda “un vot de blam” autoritatilor care au aprobat marsul minoritatilor sexuale, care - in opinia sa - este si neconstitutional “prin obscenitatea care lezeaza moravurile publice” si in plus jigneste sentimentele majoritatii.

La rindul sau, purtatorul de cuvint al Patriarhiei, parintele Constantin Stoica, a spus ca preotii ii vor indemna pe credinciosi sa protesteze fata de aceste manifestari, “in scris sau in alt fel”, dar mai ales sa evite traseul pe care simbata se va desfasura marsul Gay-Fest.

Organizatorului marsului, Octav Popescu, spune ca este de asteptat ca la Gay-Fest sa participe peste 1000 de persoane din randul comunitatii gay din Romania si nu numai. „Cu cat suntem mai multi cu atat mai bine” apreciaza acesta.

Referitor la masurile de securitate, Popescu a declarat pentru HotNews.ro ca s-au facut demersuri pe langa autoritati pentru a se asigura protectia participantilor.

„Noi avem aprobare de o luna de zile si am incercat sa organizam marsul cat mai bine. Sper sa nu existe incidente similare celor de anul trecut si cu atat mai putin celor din Moscova unde participantii au fost batuti chiar de politie. Toata lumea ar avea de pierdut in urma unor incidente violente, inclusiv Romania in planul imaginii externe”, a conchis Popescu.

Mai multe organizatii nationale si crestine au anuntat ca simbata vor organiza o contra-manifestatie, numita “marsul pentru normalitate”, dar care se va desfasura pe un alt traseu si in alt interval orar.

Parada homosexualilor va avea loc intre orele 18.00 si 19.00 pe traseul Piata Unirii - Piata Alba Iulia - Izvor, in timp ce contra-manifestatia se va desfasura dimineata, intre orele 10.00 si 13.00, pe traseul Piata Unirii - Piata Universitatii - Piata Revolutiei - Calea Victoriei - Piata Natiunilor Unite - Splaiul Independentei - Piata Unirii.

Disputele dintre majoritatea ortodoxa din Romania si reprezentantii minoritatilor sexuale nu sunt noi. Insa, anul acesta a revenit in discutie delicatul subiect al legalizarii casatoriilor intre persoanele de acelasi sex.

Reprezentantii Bisericii Ortodoxe Romane au condamnat astazi, din nou, acest lucru, spunind ca se vor impotrivi “pe toate caile” oficializarii unei asemenea masuri.

In schimb, comunitatea gay din Romania doreste legiferarea unui parteneriat civil, o alternativa la casatorie, varianta a carei adoptare - desi cu impact asupra unor legi - nu ar duce la modificarea Codului familiei si nici nu ar presupune oficierea unui serviciu religios, afirma reprezentantii comunitatii.

Presedintele asociatiei “Accept“ pentru drepturile minoritatilor sexuale, Romanita Iordache, a declarat, miercuri, in cadrul unei dezbateri publice pe tema parteneriatelor si casatoriilor gay, ca aceasta comunitate doreste doar recunoasterea elementelor juridice in cazul casatoriei.

"In nici un caz nu dorim sa obligam Biserica sa aiba servicii religioase speciale pentru cuplurile gay. Vorbim strict de recunoasterea elementelor juridice in cazul casatoriei", a precizat Iordache.