In afara traducerii stupide a titlului, „Find me guilty“ e chiar o comedie reusita. Te umfla rasul numai cand auzi ca e vorba despre cel mai lung proces intentat Mafiei in America: a durat doi ani! Nu ma-nnebuni, nea Nicu?

Pai sa vina oamenii aia pe la noi, sa vada cum in doi ani o armata de procurori de-abia aduna un vraf de probe pe baza carora sa incerce, de obicei fara succes, arestarea inculpatului! Ma rog, noi cu ale noastre, americanii cu mafiotii lor care, dupa atatea filme de senzatie cate s-au produs de la Nasul incoace, au devenit personaje pozitive. Sau macar iubite de public.

Asa cum spune si o replica memorabila din film, un juriu care rade nu condamna. Corect!

Avem asadar o poveste reala, a unui mafiot celebru din familia Lucchese, pe numele sau Giacomo „Jackie Dee“ DiNorscio. Tipul a facut valva la vremea respectiva alegand sa se apere singur, fapt ce a starnit uimirea judecatorului si a publicului si mania celorlalti confrati din boxa, care isi vedeau sansele de castig diminuate.

In ciuda tuturor, Jackie reuseste sa bagatelizeze intregul proces si, dupa doi ani de sedinte zilnice de judecata, juriul da verdictul "nevinovat" pentru toti acuzatii si toate capetele de acuzare. Lacrimi de bucurie, pupaturi, dar Jackie e singurul din tot lotul care se intoarce la puscarie, deoarece avea de executat o pedeapsa mai veche.

The End! Numai ca, in timpul genericului de final, un spectator mai distrat ar putea intreba uimit: „Dar unde e Vin Diesel? Pe afis scria ca joaca Vin Diesel!“. Ei bine, aici e toata poanta.

Cheliosul plin de muschi din "Fast and Furious" sau "xXx" s-a metamorfozat, de dragul personajului original, intr-un tip simpatic, cu parul valvoi si inceput de calvitie, cu o burtica impresionanta (apropo, s-a ingrasat saracul vreo 15 kile pentru filmul asta) si care nu bate pe nimeni pret de doua ore cat dureaza filmul.

Dar marea revelatie, inclusiv a celor care il recunosc din prima, este aceea ca Vin Diesel este nu doar cascador, ci chiar un bun actor. Diesel cu turbocompresor!

Pledez vinovat!

SUA, 2006

Titlul original: Find me Guilty!

Scenariul si regia: Sidney Lumet

Distributia: Vin Diesel, Peter Dinklage, Linus Roache, Ron Silver, Alex Rocco, Annabella Sciorra

Comedie, 125 minute

Rating IMDB: 7,3/10

Rating SFin: 8/10