Castigul salarial mediu net a fost in luna aprilie a acestui an de 839 lei, in crestere cu 1,3% fata de luna precedenta a acestui an, potrivit datelor furnizate luni de catre INS. Cresterea castigului salarial a fost determinata in principal de plata primelor lunare sau ocazionale (sarbatorile de Paste) si a realizarilor de productie.

Chiar daca in domeniul intermedierilor financiare, salariul mediu net a scazut in aprilie cu 19% fata de luna precedenta, castigul salarial mediu net din acest sector ramane in continuare cel mai ridicat, respectiv 2558 lei.

Potrivit INS, cele mai mari cresteri ale salariului mediu net, de peste 20%, s-au inregistrat in activitatile anexe si auxiliare de transport, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze si apa.

Cea mai mare crestere, de 31,2%, a fost inregistrata in domeniul activitati anexe si auxiliare de transport; activitati ale agentiilor de turism, unde salariul mediu net a fost de 1434 lei.

Cresteri salariale intre 10% - 20% s-au inregistrat in silvicultura, exploatare forestiera si servicii anexe, industria metalurgica, transporturi terestre, transporturi aeriene, eliminarea deseurilor si gazelor uzate.

Salariul mediu net a scazut in luna aprilie in activitatile de extractie a hidrocarburilor si servicii anexe, fabricarea produselor textile, fabricarea articolelor de imbracaminte, tabacirea si finisarea pieilor, industria de prelucrare a titeiului, cocsificarea carbunelui si tratarea combustibililor nucleari, fabricarea substantelor si a produselor chimice, fabricarea produselor din cauciuc si

mase plastice, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, industria de masini si aparate electrice, productia de mobilier si alte activitati industriale, activitati de posta si curier, intermedieri financiare.

Cea mai mare scadere a castigului salarial mediu net, de 41,5%, a fost in domeniul extractiei hidrocarburilor si servicii anexe, unde salariul mediu net a fost in aprilie de 1316 lei, fata de 1821 lei in martie. In domeniul intermedieri financiare, salariul mediu net a fost de 2558 lei, in scadere cu 19% fata de luna martie a anului acesta, cand acesta a fost de 3515 lei.

Potrivit INS, scaderile salariale din luna aprilie a acestui an s-au datorat in principal, primelor acordate in luna martie a anului curent.