Agentia de Plati pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (APDRP) a primit, in cursul lunii mai, cereri de finantare pentru Programul SAPARD in valoare totala eligibila de 334 de milioane de euro, suma fiind un record absolut in derularea acestui program in Romania, informeaza un comunicat de presa al APDRP.

In luna mai a acestui an, la Centrele Regionale de Plati au fost primite un numar de 644 de cereri de finantare conforme, valoarea acestora fiind de 334 milioane euro. Potrivit APDRP, aceasta suma reprezinta un record absolut in derularea Programului SAPARD in Romania, contributia Uniunii Europene ceruta de beneficiari fiind de 196 milioane de euro.

„Foarte important este si faptul ca proiectele private au atras fonduri in valoare de aproape 80 de milioane de euro, restul fiind axate pe laboratoare sanitar-veterinare, infrastructura rurala calamitata si drumuri forestiere” a declarat Samoila Szabo, directorul general al APDRP.

Dintre cererile de finantare, investitiile in exploatatiile agricole, Masura 3.1, au atras 288 de proiecte, iar Consiliile Locale au depus 158 de cereri de finantare pentru reabilitarea infrastructurii rurale afectate de calamitati. Au mai fost depuse cereri de finantare pentru diversificare economica (93), silvicultura (52), industrie agroalimentara (41) si laboratoare sanitar veterinare (12).

„Inregistram acum cereri cu o valoare insumata apropiata de valoarea unei alocari financiare anuale. In acest ritm consideram ca in cateva luni vom epuiza toate fondurile alocate de Uniunea Europeana prin Programul SAPARD” a mai adaugat Samoila Szabo.

Biroul de presa al APDRP a declarat pentru HotNews.ro ca in perioada 2000-2006, prin intermediul programului SAPARD, Romania beneficiaza de fonduri de peste 1,48 miliarde euro, din care peste 1,11 miliarde euro este contributia UE (75%), iar peste 370 milioane euro (25%) este contributia Guvernului roman.

Potrivit reprezentantilor APDRP, de la inceputul acestui an, respectiv in perioada ianuarie - mai (inclusiv mai) au fost depuse 1452 de proiecte. Contributia publica pentru aceste proiecte a fost de 431,62 milioane euro din care contributia Uniunii Europene a fost de 323,72 milioane euro.