Agentia de Plati pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (APDRP) a anuntat miercuri ca pana in luna octombrie 2006 se va finaliza absorbtia integrala a fondurilor alocate Romaniei pentru agricultura si dezvoltare rurala prin Programul SAPARD, respectiv 1,48 miliarde de euro. In prezent, din totalul fondurilor alocate Romaniei prin acest program, mai sunt disponibili 234 milioane euro.

Potrivit unui comunicat de presa al agentiei, pana la acest moment au fost aprobate 3.190 proiecte SAPARD in valoare de 983 milioane de euro, iar alte proiecte in valoare de 257 milioane euro sunt depuse si urmeaza sa fie aprobate spre finantare.

Agentia de Plati pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala considera ca fondurile alocate Romaniei au fost absorbite in proportie de 84%, respectiv 1,24 miliarde euro si ca in urmatoarele luni, ca urmare a cresterilor depunerilor si aprobarilor lunare de proiecte, toate fondurile vor fi epuizate.

Potrivit APDRP, in ultima perioada s-a inregistrat o crestere notabila atat a numarului de proiecte SAPARD depuse de catre potentiali beneficiari, precum si a ritmului aprobarii si ulterior, contractarii acestor proiecte care indeplinesc criteriile de eligibilitate.

Incepand din 2005 si pana in prezent media lunara a proiectelor depuse a crescut de la 46 de proiecte (media inregistrata in perioada 2002 - 2004) la 160 de proiecte. Media lunara inregistrata de la inceputul anului 2006 este de aproximativ 290 proiecte depuse spre aprobare.

Pe de alta parte, media lunara a proiectelor care au fost aprobate si ulterior contractate a crescut de la 37 proiecte contractate in perioada 2002 - 2004, la 108 proiecte din 2005 si pana in prezent. De la inceputul anului 2006 s-a inregistrat o medie lunara de 200 proiecte contractate.

Diferenta intre media lunara a proiectelor depuse si a celor contractate nu reprezinta un ritm mai redus la contractare, ci este justificata de numarul proiectelor care sunt in etapa de evaluare. APDRP a mai precizat ca evaluarea unui proiect si stabilirea eligibilitatii se realizeaza in doar 21 de zile, chiar daca termenul stabilit prin procedura SAPARD este de 35 de zile.