Razboiul kilowattului, intre PC si PD

de Mircea MARIAN (Adevarul)

Partidele din coalitia majoritara sunt, de peste un an, intr-o cearta permanenta, dar ieri a fost prima oara cand un ministru a fost atacat de un secretar de stat care, teoretic, ii era subaltern.

Cu cateva ore inainte de a-si da demisia din functia de secretar de stat in Ministerul Economiei, Ionel Mantog (PD) l-a acuzat pe ministrul Codrut seres (PC) ca nu face nimic altceva decat sa apere interesele firmei Grivco, aflata in proprietatea familiei lui Dan Voiculescu, presedintele PC.

"Partidul Conservator a avut controlul absolut al pietei de energie electrica", a declarat, ieri, Mantog, referindu-se la perioada de la sfarsitul lui 2004 pana in prezent.

El a apreciat ca PC a premeditat controlul asupra pietei energetice inca din momentul in care PSD a plecat de la putere, dovada fiind contractul semnat, la 22 decembrie 2004, intre Complexul Energetic Rovinari si firma Grivco.

Articol integral in Adevarul.

Mantog „musca“ din Seres

preluare Cotidianul

Ionel Mantog (PD) il acuza, in schimb, pe Seres (PC) ca este vinovat de „scandalul energiei furnizate de complexurile Rovinari si Turceni“.

„Ceea ce se intimpla cu energia produsa de cele doua complexuri, dupa ce produsul este livrat pe piata, nu intra in responsabilitatea mea sau a unitatilor de la Turceni si Rovinari, ci in atributiile ministrului Economiei si ale secretarului de stat pe probleme energetice, provenind din partidul din care face parte si ministrul Seres“, a declarat Ionel Mantog, citat de MEDIAFAX.

El a sustinut ca exista 40 de societati, printre care Grivco (detinuta de seful PC, Dan Voiculescu), care cumpara si revind energie de la complexurile energetice si ca PC a avut controlul absolut al pietei energiei, cu exceptia complexurilor energetice.

„Procedura de incheiere a contractelor prin intermediul bursei de energie a fost aminata pina in luna decembrie 2005, permitind astfel incheierea unor contracte bilaterale pina la 31 decembrie 2006 sau chiar pe o perioada mai lunga.

Ordinul ministrului privind functionarea pietei de energie a fost aprobat numai dupa ce acele firme conduse de baietii destepti si-au asigurat deja aprovizionarea cu energie pe intreg anul 2006“, a afirmat secretarul de stat.

„Nimeni nu a adus in discutie PD sau PC. Domnul Mantog trebuie sa explice ce a facut in CA-urile respective, in timp ce societatile incheiau contractele preferentiale“, a replicat Seres.

Articol integral in Cotidianul

Suveica energetica

Miliarde invartite prin contracte speciale

preluare Romania Libera

Scandalul energiei ieftine pentru prieteni a intrat intr-o noua faza dupa ce Corpul de Control al Ministerului Economiei si Comertului si-a inaintat raportul la DNA, iar ministrul Seres i-a cerut premierului Tariceanu retragerea secretarului de stat, Ionel Mantog, din functie.

Acuzatiile curg de o parte si de alta, dar ceea ce este sigur pana acum e faptul ca Turceni si Rovinari au fost pagubite cu 150 miliarde de lei, iar pagubele continua sa se acumuleze deoarece contractele preferentiale nu au fost deocamdata reziliate.

Energie la preturi sub costurile de productie

Concluzia raportului intocmit de Corpul de Control al Ministerului Economiei si Comertului este clara: contractele oneroase incheiate in perioada noiembrie-decembrie 2005 le-au produs celor doua unitati o paguba de 157 miliarde de lei.

Potrivit unor surse de pe piata de energie, de aceste contracte preferentiale au beneficiat sapte firme, iar cea mai pagubita a fost termocentrala Turceni, care s-a ales cu o gaura de 150 miliarde de lei. Culmea este ca aceste firme au reusit performanta de a cumpara energie in banda (adica 24 de ore din 24) la preturi care erau sub costurile de productie ale celor doua termocentrale.

Chiar daca conducerile celor doua unitati au fost deja schimbate, contractele nu au fost deocamdata reziliate, iar termocentralele continua sa inregistreze pierderi de circa 50 miliarde de lei lunar.

Raportul Corpului de Control al MEC, care are 18 pagini si 30 de anexe cuprinzand copii dupa contracte, facturi si calcule analitice care demonstreaza jaful de la Turceni si Rovinari, a fost inaintat in urma cu 10 zile si politiei, care a preluat cercetarile.

Disperat, ieri secretarul de stat din MEC, Ionel Mantog, caruia ministrul Seres i-a cerut plecarea, facandu-l raspunzator de cele intamplate, a incercat sa se dezvinovateasca. Unul din punctele forte ale argumentatiei sale a fost ca in primul trimestru al acestui an atat Turceni, cat si Rovinari au obtinut profit.

Perfect adevarat, dar ce a omis secretarul de stat sa spuna a fost tocmai faptul ca acest profit a fost obtinut prin compensarea contractelor, adica a celor incheiate la preturi corecte cu cele incheiate cu preturi sub costurile de productie. Faptul ca s-a obtinut profit nu sterge vina celor care au condus termocentralele.

Fapta penala exista si pentru recuperarea prejudiciului celor doua unitati urmeaza sa se apeleze la instanta.

Controalele se vor extinde

Indirect, el recunoaste ca astfel de smecherii au fost facute si de alte societati din sistemul energetic. Baronii energiei au insa de ce sa-si faca griji si in continuare pentru ca verificarile vor fi extinse si la celelalte entitati din sistem. Acest lucru se afla deja in vizorul ministerului, urmand sa fie declansate mai multe controale.

Primele vizate de MEC sunt Nuclearelectrica si Hidroelectrica. La aceasta din urma aici exista, printre altele, suspiciuni ca au fost achizitionate echipamente contrafacute la preturi mult umflate fata de cele originale, iar DNA se afla deja pe fir.

De asemenea, o alta bomba care ar putea exploda cat de curand in curtea societatii Hidroelectrica este si modul in care aceasta a exportat energie electrica. In asteptare se afla Termoelectrica. Ancheta Corpului de control al ministerului ar putea, dupa cum a lasat sa se inteleaga Seres, sa ajunga si pe la firmele private implicate in aceste tranzactii.

Articol integral in Romania Libera.