Pentru prima oara de la preluarea mandatului, presedintele Traian Basescu s-a adresat Parlamentului. Intr-un mesaj in care a abordat toate subiectele fierbinti ale actualitatii, Basescu a spus ca "obiectivul comun al Uniunii Europene este sa primeasca Romania si Bulgaria la 1 ianuarie 2007, daca acestea sunt pregatite".

Seful statului a precizat ca cel mai important nu este momentul aderarii, ci pregatirea pentru aderare.

E nevoie de performanta

Am inceput sa intelegem ca integrarea este o problema a fiecarui roman, a explicat Traian Basescu. Binele romanilor este miza intrarii in UE. Realitatea Uniunii Europene poate fi reflectata intr-un singur cuvant: "performanta", a subliniat seful statului.

"Intram intr-o Europa cu cetateni care par a fi obosit sa sustina extinderea", a precizat seful statului. Politicienii europeni au si vointa si experienta de relansare a Europei unite", a adaugat presedintele Basescu.

O parte din statele membre isi pun problema daca Romania va fi sau nu o povara - spune Traian Basescu. El a atras atentia ca in puncte cheie ale vietii economice si sociale, Romania se inscrie in zona mediocritatii.

Nu-i inteleg pe cei care se opun restructurarii guvernului

"Batalia reala nu se da cu stegulete, ci cu nevoia de performanta. Vom fi o tara care contribuie la dezvoltarea Uniunii prin propriile ei performante. Pozitia unor politicieni de a nu restructura Guvernul, agentiile guvernamentale este greu de inteles. Cea mai mare provocare este modernizarea institutiilor statului si cresterea capacitatii sale administrative" - afirma Traian Basescu.

"Este nevoie de revizuirea sistemului de salarizare" a mai precizat presedintele Basescu. Pana in decembrie, principala preocupare trebuie sa fie reformarea institutiilor executive ale statului, a afirmat seful statului, precizand ca institutiile trebuie pregatite pentru absorbtia fondurilor europene.

"Nivelul de indatorare a Roamaniei este scazut fata de standardele europene" - a atras atentia presedintele Basescu, mentionand ca Guvernul are datoria de a produce o strategie fiscala, bazata pe proiectia necesarului de resurse.

Trebuia alocat 5% din PIB pentru invatamint

"Educatia si cercetarea reprezinta un capitol cheie. Rata de abandon scolar este printre cele mai ridicate din Europa. Bugetul pentru educatie este facut pe capitole, nu pe prioritati. Continua deprecierea invatamantului romanesc, justificata de sub-finantarea cronica din ultimii 50 de ani.

Informatizarea invatamantului rural este o sansa data tinerilor de a tine pasul cu elevii din mediul urban.

E greu de inteles reticenta Guvernului de a aloca 5 la suta din PIB pentru invatamant" - a precizat Traian Basescu.

Legile sanatatii sunt incomplete

In ceea ce priveste domeniul sanatatii, seful statului a reiterat faptul ca populatia are un acces limitat la sistemul sanitar. "Speranta de viata in Romania e inca mica. Legile pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea pe domeniul sanatatii sunt un balast legislativ care necesita adoptarea a inca 80 de acte normative.

Modul de aplicare a legii spitalelor afecteaza credibilitatea reformei. Exista interese nelegitime care graviteaza in jurul sistemului sanitar. Masurile Guvernului sunt mai de stanga decat cele promovate de PSD. Prioritatea sistemului de sanatate trebuie sa fie pacientul" - a avertizat Traian Basescu.

Referindu-se la situatia din agricultura, presedintele Basescu a declarat ca acest domeniu afecteaza credibilitatea Romaniei in general. "Intram in UE cu peste 30 la suta din populatie ocupata in agricultura. Eforturile Guvernului pentru absorbtia fondurilor comunitare trebuie sa fie maxime", a precizat presedintele Basescu.

Oamenii nu au incredere in justitie

In ceea ce priveste justitia, Traian Basescu a reafirmat ca populatia are o incredere foarte scazuta in magistrati. "Prin lege, magistratilor le este garantata o independenta totala. Justitia trebuie sa devina un sistem caruia romanii sa se adreseze cu incredere. Asistam cu totii la balbaieli ale justitiei si nu vedem vinovatii.

Statul este raspunzator pentru cum functioneaza sistemul justitiei. O justitie care se nu preocupa de profesionalismul magistratilor va fi intotdeauna lipsita de autoritate. Este inadmisibil ca un judecator specializat in drept penal sa ia nota 1 sau 2 la un examen de promovare. Statisticile nu il conving pe romanul de rand care stie ca trebuie sa dea mita.

"Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) trebuie sa stabileasca standardele de exigenta profesionala, calitatea actului de justitiei si sa-i sanctioneze pe magistrati", a afirmat seful statului.

El a atras atentia ca trebuie "imediat" sa fie ocupate posturile vacante din magistratura. Basescu a aratat ca la toate institutiile statului ajung plangeri referitoare la solutii proaste, tergiversarea solutionarii dosarelor si la atitudinea functionarilor serviciilor administrative din justitie.

Prin activitatea lor, DNA si DIICOT au inceput sa isi justifice existenta" - a afirmat totusi Traian Basescu.

"80 la suta dintre romani cred ca politicienii sunt deasupra legii. E binevenita modificarea legii de finantare a partidelor politice. Trebuie eliminata suspiciunea ca demnitarii se folosesc de functii pentru interesele personale", a adaugat seful statului.

La sedinta Camerelor reunite ale Parlamentului au participat majoritatea membrilor Guvernului, dar nu si premierul Calin Popescu Tariceanu.