Pindit de verdictul CNSAS, Dan Voiculescu, seful Partidului Conservator, a explicat la Mamaia: “am colaborat cu Securitatea ca toti rominii care au lucrat la stat”. “Academia Catavencu” a gasit un roman, pe Niculae Nica, constantean, care nu se ascunde in spatele romanilor care au lucrat la stat. Niculae Nica isi asuma momentul de slabiciune.

Niculae Nica are curajul de a povesti cum si-a turnat colegii de armata. Acum, dupa zeci de ani, a venit momentul lui de marturisire. Cit de mic e Dan Voiculescu care nici acum nu simte ca a venit momentul marturisirii?

Turnator in armata

Reporter: Cine sinteti?

Niculae Nica: Ma numesc Niculae Nica, am 56 de ani. Sint operator portuar in Constanta.

Rep.: Cum ati devenit turnator?

N.N.: Intre 1969 sI 1971 mi-am facut stagiul militar la marina militara Mangalia. Tatal meu ma bagase acolo, fiind croitor era la sectia de croitorie a armatei si cunostea destula lume spre a-mi aranja sa fac armata linga casa. Saptaminal mama, camerista la hotelurile de pe Litoral, imi aducea pachete, ziare si reviste.

Eram in al doilea an de armata, cind intorcindu-ma in unitate, impreuna cu colegii mei, de la paza efectuata in diverse puncte strategice, am fost intimpinati in punct controlul unitatii de catre capitan-locotenent Urdareanu, ofiter de contrainformatii si ofiter de serviciu in acel moment. Urdareanu ne-a controlat si mie mi-a gasit citeva reviste straine, aduse recent de mama mea.

Au urmat ore de teroare, in care am fost facut cu ou si otet, cele mai decente vorbe fiind: “umbli cu marfa imperialista”, “sabotezi ordinea comunista”, “te dau la batalionul disciplinar”! Eram ud de frica. Batalionul disciplinar era cancer, moarte sigura. Urdareanu m-a vazut ud si a fortat nota. Asa am devenit “stropitorul” lor.

“Stropitorul” si victimele lui

Rep.: Ce face “stropitorul”?

N.N.: Intii am dat un angajament. Apoi, am fost trimis la omul de legatura. El m-a invatat cum sa trag cu urechea si cind sa ne vedem. Omul de legatura era doctorul Dobre, cel de la punctul sanitar. Om de peste 50 de ani, m-a invatat astfel: “numele tau conspirativ este Acin. Te duci si tragi cu urechea. Provoci discutii numai cind sint mai multi de fata. Apoi, te declari bolnav si eu te astept.” De fata cu el scriam ce auzeam.

Rep.: Ati produs “victime”?

N.N.: Da. Doua. Prima victima a fost un bucurestean, Cojocaru. Intr-o discutie, el s-a pronuntat ca alegerile nu sint libere in Romania. M-am dat bolnav, am fost trimis la doctorul Dobre. Am scris ceea ce spusese Cojocaru. Seful Statului Major al unitatii a scos tot batalionul si l-a scos in fata pe Cojocaru. A fost avertizat ca nu are o atitudine corespunzatoare privind ordinea comunista.

Cojocaru si-a dat seama ca fusese turnat de colegi. Acelasi scenariu s-a petrecut si in cazul unui brailean. Nu stiu ce consecinte au avut ciripelile mele asupra acestor oameni in viata lor. Comunistii te tineau minte si probabil ca atunci cind le-a fost mai bine, cind si-au dorit ceva mai mult - promovari, bani, case, masini - atunci li s-a amintit cum au vorbit ostil in armata.

Sistemul

Rep.: De ce ati facut-o, de fapt?

N.N.: De frica. Mi-era frica de batalion. Eu nu imi motivez turnatoria. Cred ca au fost destui care nu au cedat ca mine. Armata era un loc unde erai umilit, nu invatat sa lupti. Deschiparea se facea la bat de chibrit. Un caprar aprindea un chibrit si trebuia sa te dezechipezi si sa-ti asezi hainele in ordine cit ardea chibritul. Altfel, te umilea, te facea cirpa lui.

M-au umilit pina m-am udat pe mine. Asta e. De ani de zile ma gindesc de ce am facut-o. Am umblat in fundul sufletului meu si am vazut ca nu sint bun, nu sint un om bun.

Rep.: Ce ati facut de atunci incoace? Ati mai turnat?

N.N.: Nu am mai turnat pe nimeni. De fapt, m-am defectat, cum spun ei. Dupa armata, un securist a venit la mine acasa. Dar l-a intimpinat tata, care il cunostea, ca-i facea haine, si securistul n-a avut curaj sa ma abordeze. Apoi, m-am imbarcat pe un vas de pescuit al IPO Tulcea. Un an de zile am stat prin lume. Dar, cind trebuia sa-mi vina schimbul din tara, acela intirzia.

Am facut greva foamei vreo trei zile ca vroiam sa ma intorc in tara. Am fost trimis pina la urma ca instigator. Am scapat ascunzindu-ma in spital, la boli nervoase. Am fost somer un timp, apoi am absolvit scoala de operatori portuari. Asta fac si acum in Constanta.

CNSAS nu-l are in evidente ca pe Voiculescu

Rep.: CNSAS ce parere are?

N.N.: CNSAS m-a albit. A spus ca nu am nici un dosar de nici un fel.

Rep.: Declaratia dumneavoastra de acum poate avea consecinte. Ce vor spune colegii? Dar fiul? Sotia?

N.N.: Toti ma vor blama. Vreau sa se uite urit la mine. Chiar daca refulez acum, greseala ramine si mi-o voi duce in spate. Sint dispus sa suport orice. Presupun ca n-o sa ma omoare nimeni, dar nici nu v-a marturisi, ca prostul. Fiul meu trebuie sa stie. Nu pot sa-l mint la nesfirsit, nu pot sa-l las sa creada ca sint cel mai bun tata.

N-a murit nimeni din cauza mea, dar cineva a patit-o rau din cauza mea si eu am trait rau din cauza mea.

Rep.: Dan Voiculescu?

N.N.: Eu arat ca un gindac de bucatarie pentru dumneavoastra. Imi asum chestia asta.

P.S.: Cei doi fosti soldati la Marina turnati de Nica Niculaie sint rugati sa ma contacteze la 314.02.38 sau pe email eugen@catavencu.ro