Daca anul trecut, volumul investitiilor straine a fost de 5,2 miliarde euro, in acest an este foarte posibil ca valoarea acestora sa se dubleze, sub influenta cotei unice, a privatizarii BCR precum si a sigurantei date investitorilor prin aderarea la Uniunea Europeana, a declarat joi, premierul roman, Calin-Popescu Tariceanu.

La inceputul lunii iunie, ARIS spunea ca valoarea investitiilor straine in Romania s-ar putea ridica in acest an la peste 10 miliarde de euro, in acesta suma fiind inclusi atat banii obtinuti prin privatizarea CEC cat si suma pe care Erste Bank o va plati pentru BCR.

“Sunt convins ca anul 2006 va reprezenta un record absolut in ceea ce priveste volumul investitiilor. Vom avea intrari inclusiv din privatizarea BCR-ului si m-as bucura si nu as fi mirat daca anul acesta am dubla volumul investitiilor straine comparativ cu anul 2005”, a declarat joi, Tariceanu in cadrul unui seminar organizat de Ziarul Financiar.

Tariceanu este de parere ca introducerea cotei unice a facilitat investitiile straine iar acest lucru impreuna cu apropiata aderare la UE ar putea atrage capital strain in special din sectorul intreprinderilor mici si mijlocii straine.

“Perspectiva de viitor este una care da asigurarile de care multi aveau nevoie, mai ales investitorii straini, pentru ca intrarea in UE a Romaniei da siguranta investitorilor, mai ales intreprinderilor mici si mijlocii, care nu au posibilitatea intotdeauna sa lucreze cu mari cabinete de avocatura si care sa-i conduca prin hatisurile legislative.

Ei vor avea incredere sa investeasca in Romania pentru ca vor sti ca Romania joaca dupa reguli europene”, a spus Tariceanu.

Potrivit premierului, in 2005, cele mai importante componente ale investitiilor straine directe atrase in Romania au fost profitul reinvestit, 1,8 miliarde de euro, reprezentand 34 % din volumul total de investitii straine directe si imprumuturile acordate de companiile-mama sucursalelor din Romania, 1,7 miliarde euro, reprezentand 32,2% din volumul total.

La inceputul lunii iunie a acestui an, reprezentantii Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS) estimau pentru acest an o valoare a investitiilor straine de circa 10 miliarde euro ca urmare a privatizarilor CEC si BCR. Numai in primul trimestru al acestui an, potrivit ARIS, valoarea investitiilor a depasit 1,7 miliarde de euro.

O estimare asemanatoare a fost facuta recent de Coface Romania. Potrivit unui studiu al Coface Romania si Coface Ungaria, in acest an, volumul investitiilor straine directe va atinge noua miliarde euro. Pentru anul urmator se estimeaza intrarea a peste cinci miliarde euro.