Inca de la deschidere cumparatorii au dominat categoric in piata, exceptia catorva momente aceasta stare de fapt pastrandu-se pana la final. La SIF-uri au avut loc unele scaderi dupa prima ora de tranzactionare, practic corectii ale cresterilor de dimineata, insa cumparatorii si-au reintrat in drepturi si cursurile celor cinci titluri au inceput din nou sa urce.

Astfel, la final indicele BET-FI inregistra o crestere de 4,19% fata de inchiderea de ieri.

Au fost surprize placute atat din partea unor societati lichide, am avut parte si de transferuri mari, toate ingredientele necesare unei sedinte interesante, total diferita de cele la care asistam acum o luna. Valoarea tranzactionata a fost mai buna decat media ultimei perioade, depasind 42 milioane RON.

Nu putem sa nu amintim de evolutia Bancii Transilvania (TLV), care si-a schimbat radical prestatia bursiera acum, la jumatatea anului. Dupa o lunga perioada de apatie a cursului (care de fapt poate fi privita ca o evolutie buna, relativ la modul in care a scazut piata in general), TLV a intrat in ultimele zile pe un puternic trend ascendent.

Trend continuat si astazi, cand cursul a atins un maxim de 1,08 RON/actiune. Doar la final, inainte de inchidere, a fost o scadere si cursul a inchis la 1,06 RON (+6%).

BRD-GSG (BRD) nu a avut parte de aceeasi evolutie, din contra, a fost singurul titlu Blue-Chip care a inchis la un pret mai mic decat ieri, la 16,8 RON/actiune (-0,6%), pe aproape tot parcursul sedintei evoluand pe scadere.

Segmentul petrolier a fost mai echilibrat, aici n-au fost cresteri de mare amploare, maxim 3%. O volatilitate mai ridicata a avut Rompetrol Rafinare (RRC), care a urcat la 0,0730 RON imediat dupa deschidere, a scazut la fel de rapid, a reatins spre final acest maxim si a incheiat sedinta la 0,0719 RON (+2,7%).

Si sub aspectul lichiditatii RRC a consemnat un progres, cu circa 35,5 milioane de actiuni tranzactionate.

Amintim astazi din nou de Prodplast Bucuresti (PPL).

In ultima zi de cumparat pentru majorarea de capital social cursul a parcurs un traseu puternic crescator.

Asta insa de-abia de la jumatatea sedintei, pana atunci osciland in jurul nivelului de inchidere de ieri. Astfel, ultima tranzactie s-a facut chiar la maximul zilei, de 3,55 RON/actiune (+9,2%), iar spre final au avut loc transferuri mari de actiuni.

In total s-au tranzactionat astazi 564 mii actiuni pe piata principala, ce reprezinta 4,8% din capitalul social al companiei.

SIF-urile au fost si astazi de neoprit in cursa pentru recuperarea deprecierilor din ultimele luni. Au deschis toate pe crestere, dupa care au aparut mai multe ordine de vanzare ce au readus cotatiile la nivelurile de inchidere de ieri.

Nu pentru mult timp, dupa o ora de la deschidere cumparatorii si-au reintrat in drepturi si au preluat stafeta, iar pana la final SIF-urile au crescut, stabilizandu-se doar inainte de inchidere, la preturi cu 4-5% mai mari decat ieri.

Castigatorul sedintei este SIF Oltenia (SIF5), cu o crestere de 4,9% la 2,16 RON/actiune, de asemenea cel mai tranzactionat titlu din piata, cu un rulaj de 8,8 milioane RON.