Sunt momente in care tot ce ne putem dori este o cana de cafea, care pare sa alunge toate grijile, oboseala si problemele cotidiene. Cafeaua a jucat mereu un rol important si in lumea artistica, fiind un stimulent considerat mai putin nociv decat tutunul ori alcoolul, parand sa inspire si sa dea nastere ideilor originale.

Cafeaua aduce cu sine prospetime, o schimbare a dispozitiei, aduce acele teme si tehnici noi. Dar poate fi folosita si altfel decat ca stimulent ? In ce masura cafeaua poate deveni arta si pana unde se confunda cu aceasta ?

Amita si Mira Chudasama din India au incercat sa raspunda la aceste intrebari si au devenit artisti in cafea.

Paradoxal, in afara gustului si aromei, cafeaua s-a dovedit si un mediu artistic ideal, chiar daca inedit si mai dificil de utilizat, iar Amita si Mira au creat cu ajutorul acesteia portrete, lucrari tribale, scene de natura, scene din viata cotidiana, arta abstracta, toate incarcate de o bogata simbolistica.

Numai ca in loc de culori, creioane si acuarele, este folosita cafeaua, pe diverse suporturi.

Pictura in cafea - care pastreaza la propriu si la figurat o anumita aroma, este privita de pasionati ca o forma noua si unica de arta, chiar daca artistii o compara cu pictura in acuarela. Iar pentru a da o consistenta suficienta cafelei, aceasta este adesea amestecata cu putina argila.

Nu este ceva atat de nou sa folosesti materiale neconventionale in arta. S-a experimentat pana acum cu ceai, mirodenii, descoperindu-se noi culori, noi teme, noi tehnici si noi abordari, potrivite fiecarui caz in parte. Iar Mira si Amita au incercat si s-au indragostit imediat de cafea, lucrand astfel de mai bine de cinci ani.

Dificultatile exista, pentru ca este greu sa controlezi tonalitatile si liniile, asa ca schimbarile tehnice fata de pictura traditionala sunt numeroase, chiar daca cele doua artiste prefera sa pastreze misterul.