Extinderea acordului de liber schimb CEFTA cu statele din Europa de sud est si constructia unei retele de infrastructura in regiunea sud est europeana reprezinta doi factori care pot contribui la dezvoltarea acestei regiuni, a declarat primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu in cadrul discursului sustinut la conferinta internationala „Completing Europe’s Southern Dimension: The Values That Bind Us” de la Dubrovnik, Croatia.

Premierul Calin Popescu-Tariceanu si-a exprimat luni convingerea ca acordul CEFTA, al carui proces de extindere si modernizare a inceput la initiativa Romaniei, va constitui un important instrument in sustinerea reformelor din tarile din Europa de sud est, si le va oferi acestora o perspectiva europeana, se arata in comunicatul de presa al guvernului.

„Sustinand transformarea CEFTA, Romania isi face datoria fata de regiune: traducem in practica instrumentele create la inceputul anilor ' 90, de data aceasta pentru a sprijini statele din Europa de sud est sa se apropie mai mult de institutiile europene”, a sustinut premierul in cadrul discursului sau.

Primul-ministru a salutat ritmul sustinut in care se desfasoara negocierile pentru extinderea si modernizarea Acordului CEFTA si si-a exprimat speranta ca acest proces va fi incheiat pana in septembrie 2006. Romania doreste ca Acordul modernizat si extins sa poata fi semnat simultan de toti noii membri pana la incheierea presedintiei romane a CEFTA.

Premierul Calin Popescu-Tariceanu a subliniat in discursul sau ca dezvoltarea economica si securitatea pe termen lung in Europa de sud est sunt strans legate de dezvoltarea coridoarelor de transport, a retelelor energetice si a legaturii lor cu restul Europei.

„Decenii de slabe investitii si management inadecvat au lasat sectorul de transporturi din regiune intr-o situatie dificila, avand nevoie urgenta de imbunatatire”, a spus premierul roman.

Astfel, „atragerea investitiilor este o prioritate majora iar cresterea competitivitatii fiecareia dintre economiile noastre este un tel comun deoarece trebuie sa conectam regiunea noastra la agenda economica a Uniunii Europene”, a subliniat Tariceanu.

Sectorului energetic este unul dintre cele mai importante motoare ale dezvoltarii si de aceea el trebuie sa beneficieze de o atentie deosebita din partea guvernelor din Europa de sud est. Primul-ministru Tariceanu a subliniat importanta realizarii conductei de petrol Pan Europene, legatura dintre Marea Neagra si Marea Adriatica, se arata in comunicat.

In cadrul discursului sau, Premierul roman a mai aratat ca la viitorul summit NATO de la Riga, organizatia ar trebui sa transmita actualelor tari MAP (Planul de Actiune NATO pentru Aderare) un mesaj clar si sa le incurajeze in pregatirea lor pentru aderare.

„Trebuie sa subliniem succesele pe care le-au inregistrat, sa le incurajam progresul pe mai departe si sa sugeram o posibila re-evaluare a candidaturilor lor in viitorul apropriat”, a sustinut seful Executivului.

In ceea ce priveste statutul Kosovo-ului, Primul-ministru Tariceanu a aratat ca „Romania sprijina ferm eforturile pentru o solutie negociata”, care ar consolida securitatea si stabilitatea in regiune. Cooperarea dintre NATO si UE este in continuare foarte importanta in realizarea acestui obiectiv.

De asemenea, organizatiile de cooperare regionala sunt un element important pentru sprijinirea reformelor din statele sud est europene, iar Forumul Marii Negre, lansat la Bucuresti ofera un cadru „pentru o reflectie cuprinzatoare si transparenta asupra viitorului unei regiuni extinse” a adaugat premierul Tariceanu.

Seful Executivului roman este prezent in Croatia la Conferinta internationala „Completing Europe’s Southern Dimension: The Values That Bind Us”, eveniment care isi propune analizarea efectelor procesului de integrare europeana si euro-atlantica asupra securitatii regionale.

Conferinta se desfasoara la Dubrovnik, si reuneste premieri ai tarilor din regiune, reprezentanti ai Finlandei - presedintia in exercitiu a Uniunii Europene - ai SUA si ai statelor membre NATO.