Raportul in limba romana reprezinta varianta adaugita si imbunatatita a celui prezentat de Comisia Europeana.

Unul dintre motivele pentru care Romania a scapat de un stegulet galben la capitolul politic, in Raportul de tara din mai 2006, fata de cel din 2005, a fost imbunatatirea sistemului de ingrijire psihiatrica a persoanelor cu handicap.

Imbunatatirea a fost evidentiata prin crearea unei structuri speciale in cadrul Ministerului Sanatatii, care in versiunea engleza a raportului apare doar ca fiind infiintata, iar in cea tradusa in limba romana este si functionala.

„A fost infiintat un Centru National de Sanatate Mintala (CNSM), care functioneaza ca o unitate strategica specializata a Ministerului Sanatatii“, se spune in raportul in limba romana.

„Un Centru National de Sanatate Mintala a fost infiintat ca unitate strategica a Ministerului Sanatatii“, reiese din raportul in limba engleza dat de Comisia Europeana, fara nici o referire la functionalitatea lui.

Raportare eronata

Nu numai ca Centrul nu functioneaza, dar nici macar nu i-au fost alocate fonduri, raminind la stadiul de ordin de ministru si de structura birocratica infiintata pe hirtie. „A existat o lipsa de capacitate administrativa a Directiei de Asistenta Medicala din Ministerul Sanatatii, care trebuia sa semneze contractul prin care CNSM urma sa primeasca banii necesari functionarii.

Este nedrept sa spun ca vina o poarta intregul minister. Vointa politica a existat“, spune Virgil Paunescu, fost secretar de stat la Sanatate, in prezent consilier prezidential.

Insa seful Directiei de Asistenta Medicala, Ion Buraga, da vina pe felul in care a fost facut contractul. „Contractul prezentat a fost necorespunzator si, prin modul in care era propus, aducea mai multe cheltuieli decit proiecte concrete.

Cu toate acestea, ministerul a stabilit forma finala a unui nou contract, a asigurat fondurile financiare, urmind ca acestea sa fie disponibile pentru Scoala Nationala de management Sanitar (in subordinea careia va functiona CNSM - n.r.) dupa insusirea contractului de catre aceasta“, spune Buraga. El a confirmat astfel ca inca nu a fost semnat actul ce face ca CNSM sa devina functional.

Articol integral in Cotidianul