Tanarul presedinte al televiziunii publice povesteste cat de greu este sa schimbe mentalitatea angajatilor sai. Intr-un an de sefie, nu a primit, zice el, nici un telefon politic, doar apeluri de "curtoazie" in favoarea vreunui subaltern iesit din schema.

Vad ca ai cateva televizoare in birou? Pe ce posturi te uiti?

In general pe TVR 1, TVR 2 si Cultural

Si pe posturile concurente.

Mda. Culmea e ca ma uit de putine ori la concurenta. In mare, incerc sa vad ce dam noi. Mi se pare mai important.

Nici unul din televizoare nu e deschis pe Realitatea TV. De ce?

Cand o sa faca si TVR un canal de stiri, sper in cativa ani, va merita sa ma uit la Realitatea.

Totusi, am inteles ca Realitatea v-a luat in audienta la stiri si la talk-show-uri.

Nu, sunt anumite talk-show-uri, seara, pe care ei le fac si care deja si-au capatat un public. Se bat cu programele noastre de pe TVR2. Dar au fost cazuri, cand Ora de stiri cu Adriana Muraru a avut subiecte bune si invitati importanti si a mers mai bine. Deci e un slalom.

Nu s-a stabilit cine e number one?

Realitatea TV e o televiziune de nisa, iar eu cred ca viitorul in Europa va fi al televiziunilor de nisa. De aia cred ca trebuie sa diversificam si noi portofoliul de canale, nu trebuie sa ramanem o institutie incremenita, care a mostenit niste canale si atat.

Si noul canal de stiri al televiziunii cand va fi pe piata?

Sunt lucruri pe care piata ne va impinge sa le facem. Estimez ca in urmatorii cinci ani, in mod sigur, o sa lansam un canal de stiri.

Ai un an de cand esti director general. Cum a iesit bilantul?

S-a schimbat ceva. Stirile arata altfel, vedem filme mai bune, emisiuni culturale mai bune. La partea de impachetare, iata, s-a pornit campania Mari romani, care a provocat o dezbatere. Ne doream foarte mult ca Televiziune Romana sa provoace dezbateri care sa nu fie neaparat legate de Eurovision sau Cerbul de Aur. Nu s-au facut toate lucrurile posibile, mai sunt multe de facut.

E important de spus ca in centrul acestor activitati nu mai sta un om. Pana acum toata televiziunea se raporta la institutia presedintelui, care era un soi de guru, de tatuc al tuturor. Dovada ca si legea noua, care probabil va fi votata de Parlament, va propune separarea functiilor.

In centru trebuie sa fie o echipa de manageri foarte buni care isi fac treaba, indiferent ca e o institutie de stat sau privata. Aici nu lucram pentru stat si pentru Guvern, ci lucram pentru public.

Vrei sa spui ca politicul nu s-a implicat absolut deloc in acest an in TVR? Absolut deloc.

N-ai primit nici un telefon?

Nu. Toate telefoanele pe care le-am primit erau ca sa sustinem cauza cuiva, care a fost scos de pe post si vrea sa ramana. Culmea!, cele mai multe telefoane le primesc nu de la politicieni, ci oamenii din interiorul institutiei suna politicienii ca sa fie ajutati. Sunt ani intregi de legatura cu politicul. Asa au fost obisnuiti: sa sune politicienii, ca ei sa ma sune pe mine.

Deci n-ati primit nici un telefon politic.

Repet, am mai trimit telefoane de ajutor, sprijin a lui Popescu, Ionescu.

Nici unul de amenintare sau rugaminte...

Absolut. Sigur, mai sunt oameni care vor sa apara pe ecran si care te mai suna, dar eu le consider niste copilarii. Fata de ce proiectii aveam eu inainte sa vin aici! Prietenii imi spuneau: "Dom'le, te va suna palatul Victoria, Cotroceniul..." Nu suna nimeni. Hai sa fim seriosi!

Articol integral in revista Apropo