Secretarul general al ONU, Kofi Annan, a declarat, marti, la Bruxelles, ca o eventuala forta internationala pentru pace in Liban ar trebui sa fie semnificativ mai numeroasa decat Forta interimara a Natiunilor Unite (Finul) prezenta in Liban din 1978 si care numara 2 000 de persoane.

El a precizat ca asteapta propuneri de cooperare pentru aceasta forta, din partea tarilor europene, scrie Reuters.

Kofi Annan va discuta la Bruxelles si cu Inaltul reprezentant al UE pentru politica externa, Javier Solana, privind desfasurarea unei forte internationale de pace in Orientul Mijlociu.

Intre timp, ministrul israelian de Externe, Tzipi Livni, a sugerat, marti, ca Israelul ar putea accepta desfasurarea temporara a unei forte internationale in sudul Libanului, desi anterior statul evreu respinsese acest plan, scrie cotidianul Haaretz.

Dupa intalnirea cu emisarul Natiunilor Unite, Vijay Nambiar, Livni a afirmat ca desi Israelul ar prefera desfasurarea armatei libaneze in sudul acestei tari, "statul evreu ar putea lua in considerare si alte solutii". Pe de alta parte, Tzipi Livni a declarat ca soldatii israelieni rapiti in Liban trebuie sa fie eliberati neconditionat.

In sudul Libanului exista o forta ONU, din 1978, pentru a supraveghea retragerea trupelor israeliene din sudul tarii. Misiunea sa a fost de confirmare a retragerii fortelor israeliene si de stabilire a pacii in regiune.

Finul a devenit inutila in 1982, cand Israelul a invadat Libanul pentru a cauta militantii palestinieni care vizau asezarile evreiesti din nord.