Premierul Calin Popescu-Tariceanu a solicitat, marti autoritatilor competente sa elaboreze, pana la sfarsitul acestui an, o strategie pentru introducerea unui sistem computerizat de furnizare a servicilor in toata administratia publica. Seful Executivului a precizat ca proiectul isi propune sa asigure accesul, rapid si simplu, al cetateanului, la institutiile publice.

In cadrul unei reuniuni legate de sistemul de informare in administratie, premierul a pledat pentru furnizarea de servicii on-line catre cetateni.

“Prin furnizarea de servicii on-line, in orice moment va putea fi consultata o evidenta in domeniul sanatatii sau in domeniul financiar si se va sti numarul persoanelor asigurate sau al contribuabililor”, a explicat Tariceanu.

Seful Executivului va solicita asistenta pentru implementarea acestui proiect, autoritatilor austriece, in conditiile in care Austria dispune de cel mai performant sistem in domeniu. "Modelul austriac este o solutie pentru o administratie moderna, eficienta, accesibila si cu costuri reduse", a precizat premierul.

De asemenea, prin intermediul acestui proiect, se va realiza o prezentare unitara a site-urilor ministerelor si va fi asigurat accesul facil la informatii esentiale.

Proiectul de implementare a sistemului este sustinut, in prezent, cu fonduri de la Banca Mondiala.

Alte masuri avute in vedere de Executiv vizeaza intarirea corpului de specialisti IT in cadrul administratiei publice, dezvoltarea unui concept unitar si deschis asupra serviciilor publice furnizate prin mijloace electronice la nivel national, precum si standardizarea formatului si circulatiei documentelor electronice in cadrul administratiei publice.