Pe plan intern societatile financiare par a confirma asteptarile in general mari ale investitorilor de pe BVB, anuntand rezultate semestriale preliminare caracterizate ca bune, urmare si a dividendelor distribuite de BCR.

Bancile listate trebuie si ele sa faca fata acelorasi asteptari, ritmul de dezvoltare prognozat al gradului de intermediere bancara sustinand partial o estimare in unele cazuri exagerata a pretului pe actiune.

Petrom ar putea afisa rezultate financiare din ce in ce mai bune daca luam in calcul pretul petrolului, in timp ce Rompetrol, cu o activitate de extractie mai redusa dar si cu un scandal judiciar in spate ar putea traversa o noua perioada de volatilitate maxima.

Bursa pare a avea resursele necesare obtinerii unei cresteri de 30-40% a indicilor pana la sfarsitul anului, sau chiar mai mult pentru o parte din societatile activand in sectorul financiar.

Pe de alta parte, investitorii obisnuiti cu randamentele istorice exceptionale ale BVB trebuie sa-si reorienteze strategia pentru a obtine aceleasi rezultate, fie prin restructurarea portofoliilor si cresterea ponderii detinerilor in societati mici, in general ignorate de piata de pe fostul Rasdaq, fie prin adoptarea unor noi instrumente de investitie cum sunt tranzactiile cu derivate.

Hotararea actionarilor BMFMS de a renunta la incercarea de constituire a unei noi piete spot este salutara din acest punct de vedere, deoarece actiunea lor, chiar daca nu era menita sa fie finalizata vreodata ci doar folosita ca instrument de negociere, ar fi tergiversat si mai mult atat de necesara contopire a celor doua burse.

Saptamana viitoare

Pentru perioada urmatoare este evident ca atentia investitorului de pe BVB trebuie sa se indrepte si spre pietele si evenimentele internationale.

Daca statutul de piata emergenta si ilichiditatea specifica determina o volatilitate neobisnuita declansata de toanele catorva investitori de calibru, trendul nu este dictat totusi decat de evenimentele macroeconomice, rezultatele financiare, si, din pacate, de modificarile legislative.

Top cresteri

De cea mai mare crestere a beneficiat Siretul Pascani (+13.85%), compania parand a-si mai fi revenit dupa scaderile succesive inregistrate in ultimele luni.

Companiile Grupului Rompetrol - Rafinare si Well Service, se regasesc de asemenea in topul societatilor cu cel mai mare avans, in ciuda declaratiilor legate de apropiata finalizare a dosarului in care sunt anchetati actionari si angajati ai Grupului.

Top scaderi

Cele mai mari scaderi le-au suferit Comelf (-6.25%) si Vae Apcarom (-5.88%), insa volumul redus de tranzactionare face ca aceste corectii sa fie nesemnificative. Pe de alta parte, cele mai tranzactionate societati sunt inca o data SIF2 si 5, peste 2% din actiunile acestor doua companii find shimbate pe bursa saptamana trecuta.

SIF Moldova a reusit dealtfel sa si elimine Broker Cluj din topul volumului de la inceputul anului ca procent din capitalul social. Remarcam de asemenea si interesul crescut pentru titlurile Siretul, aproximativ 1.57% din actiuni fiind tranzactionate saptamana trecuta.

De la inceputul anului...

De la inceputul anului indicii BET si BET-C au crescut 13.74, respectiv 13.06 procente, in timp ce BET-FI se afla cu 13.26 procente sub nivelul inregistrat pe 23 decembrie 2005.

Cei mai tranzactionati emitenti au fost SIFurile, Banca Transilvania si Petrom, in timp ce ponderile cele mai mari in capitalul societatilor le-au avut tranzactiile cu actiuni Sinteza, Carbid Fox, Prodplast, Biofarm si SIF Moldova.

Analiza tehnica

de economist George Mot

Trendul descendent al indicelui BET (care masoara evolutia celor mai lichide si active 10 societati tranzactionate la BVB) se pare ca a ajuns la sfarsit odata cu inceputul lunii iulie, atunci cand a avut loc “break-out-ul” liniei de trend descendent (linia neagra). Acesta a fost primul semn care anunta o schimbare a trendului.

Analizand mai departe mediile mobile in raport cu evolutia pretului apare confirmarea trendului ascendent: se observa cum media mobila pe termen mediu o depaseste pe cea pe termen lung(linia albastra), iar ca o validare a acestui trend cele doua medii evolueaza sub linia pretului.

Totusi evolutia indicelui BET trebuie privita cu un optimism temperat avand in vedere ascensiunea brusca a acestuia, care fara sustinere din partea investitorilor si in perioada urmatoare (de obicei in luna august volumele de tranzactionare scad) ar putea intra intr-o perioada de acumulare (evolutie intr-un “canal de pret” lateral).

Aceasta retinere se datoreaza si faptului ca dupa ce a fost testat pragul suport de la 6 600 puncte (prag ce a fost nivel de rezistenta pana in noiembrie-decembrie 2005 si a devenit support in ianuarie 2006), BET inca nu a “spart” nivelul de rezistenta (linia rosie) de la 7650-7700 puncte, nivel stabilit in aprilie.

Trebuie asteptat ca valoarea indicelui BET sa creasca desupra acestui nivel si sa se mentina acolo pentru cateva zile pentru a avea o confirmare clara a trendului ascendent al BET.