Planul National de Actiune in domeniul ocuparii, PNAO 2006, adoptat miercuri de Guvern, are drept scop consolidarea coeziunii sociale si teritoriale. Programul se concentreaza pe ocuparea fortei de munca in mediul rural si pe insertia pe piata fortei de munca a persoanelor de etnie roma.

Prin punerea in aplicare a Programul de ocupare a fortei de munca pe anul 2006, Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) prevede ocuparea a aproximativ 140.000 de persoane si inscrierea la cursuri de formare a 15.000 de persoane din mediul rural.

Totodata, in vederea dezvoltarii agriculturii din Romania prin imbunatatirea calitatii resurselor umane, programul va pune accentul pe pregatirea populatiei din mediul rural pentru utilizarea fondurilor si programelor europene care vor fi accesibile dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.

O alta directie pe care PNAO pune un accent deosebit este formarea cadrelor didactice din mediul rural.

Astfel, se vor derula de activitati de formare a directorilor de scoli in 177 de institutii de invatamant din mediul rural, organizarea unor seminarii de formare pentru cadre didactice din 50 de scoli, implementarea programului „Educatia pentru informatie in mediul rural defavorizat”, etc.

De asemenea, PNAO 2006 prevede dotarea cu echipamente IT a 150 de scoli asistate prin programe Phare.

Un alt obiectiv al PNAO 2006 este insertia pe piata fortei de munca a persoanelor de etnie roma. In acest sens, prin Programul de ocupare pentru 2006 al ANOFM este prevazuta angajarea a 10.000 de persoane de etnie roma. Agentia Nationala pentru Romi (ANR) va desfasura 10 programe de dezvoltare comunitara, punand accentul pe ocuparea fortei de munca.

Programul „Accesul la educatie al grupurilor dezavantajate”, dedicat accesului la educatie a persoanelor de etnie roma va ebeneficia de un buget de 11,330 milioane Euro.

PANO 2006 a fost realizat in conformitate cu Strategia Europeana pentru Ocupare si are drept scop consolidarea coeziunii sociale si teritoriale.